back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελληνική Επανάσταση IV: Συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής

Διαβάστε επίσης

Φανταστείτε ένα πρόγραμμα όπου συμπυκνώνονται διαφορετικές, αλλά εξίσου πολύτιμες σελίδες της μουσικής εθνικής μας κληρονομιάς. Όπου το χθες, το σήμερα – αλλά κι οι νύξεις για το αύριο – βρίσκονται σε αρμονική διαδοχή. Η συναυλία Ελληνική Επανάσταση IV της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κάνει αυτό ακριβώς. Ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα σε ορχηστρικά έργα διαφορετικών εποχών και προσεγγίσεων.

Ξεκινώντας από την Εισαγωγή και φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα του πρωτοπόρου του Ελληνικού Μελοδράματος, Διονύσιου Λαυράγκα. Έργο, το οποίο διακρίνεται για τη διαύγεια ύφους που χαρακτηρίζει το μουσικό του ιδίωμα.

Ακολουθεί, η νέα σύνθεση Palingenesis, του ταλαντούχου Ευριπίδη Μπέκου, παραγγελία της ΚΟΑ για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που αποτυπώνει την κυκλική ροή της Ιστορίας.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η Σουίτα αρ.1 για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, έργο-σταθμός στην καλλιτεχνική πορεία του σπουδαίου συνθέτη, βαθύτατα επηρεασμένο από την Κρήτη όπου γεννήθηκε. Σολίστ, η σε βάθος γνώστρια της γραφής, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Η βραδιά κλείνει με έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Εθνικής Μουσικής Σχολής, τον Αντίοχο Ευαγγελάτο και τις Παραλλαγές και φούγκα πάνω σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Στο πόντιουμ, ο ανερχόμενος μαέστρος Διονύσης Γραμμένος.

Το σχόλιο του μαέστρου

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό. Χρειάζεται λοιπόν μια επιπλέον φροντίδα, καθώς η εκτέλεσή μας θα δημιουργήσει σε πολλούς την πρώτη εικόνα που θα σχηματίσουν για τη μουσική αυτή.

Χαίρομαι για τη σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ (1860 – 1941)
Εισαγωγή και φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΜΠΕΚΟΣ (γεν. 1991)
Palingenesis, παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (γεν. 1925)
Σουίτα αρ.1 για πιάνο και ορχήστρα

ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (1903–1981)
Παραλλαγές και φούγκα πάνω σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι

ΣΟΛΙΣΤ
Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιάνο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Διονύσης Γραμμένος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 20.30
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ Χ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

 

Χορηγός επικοινωνίας: Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα