back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Διαβάστε επίσης

Πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία καθώς η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, δείχνει τελικά να μην έχει δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία 61 βουλευτών που απαιτείται για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε χθες κατά του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του και του εξαναγκασμού τους σε παραίτηση.

Συγκεκριμένα χθες βουλευτής του αλβανικού κόμματος, Alternativa (Εναλλακτικής) Σκεντέρ Ρετσέπι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν έχει τη δική του ψήφο, καθώς επιθυμεί τη παραίτηση της κυβέρνησης αλλά όχι με κάθε κόστος.

Επί της ουσίας, δηλαδή, αντιπολίτευση και κυβέρνηση «ισοφάριζαν» χθες με 60 ψήφους η κάθε μία, κάτι που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχει αναθεωρήσει την αρχική του θέση και δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν δεν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής εναντίον του.

Πάντως, η πρόταση μομφής που κατατέθηκε χθες από την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO θα εξεταστεί, όπως αποφάσισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, την Πέμπτη.

«Θολή στάση» του VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις αυτές που δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας με τη κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα.

Η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή και περίπλοκη με τα βασικά σενάρια προς το παρόν να είναι είτε να προκύψει νέος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού SDSM, είτε να τεθεί επικεφαλής νέας κυβέρνησης το εθνικιστικό κόμμα VMRO – DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοτσκι.

Ο κ. Μίτσκοσκι φαίνεται να υιοθετεί μια θολή στάση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την Ελλάδα. Παίρνει δηλαδή αποστάσεις από την ευθεία απόρριψη της «απαράδεκτης», όπως την περιέγραφε μέχρι τώρα, Συμφωνίας των Πρεσπών, και δηλώνει πλέον ότι αναγνωρίζει μεν τη συμφωνία, ωστόσο σημειώνει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Αρνείται δηλαδή μια από τις βασικότερες πρόνοιές της.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε τη Κυριακή ο κ. Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Προειδοποιήσεις

Η Αθήνα προειδοποιεί πάντως πως αν αναδειχθεί πρωθυπουργός ο Χρ. Μίτσοτσκι και δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας, πως αυτό θα είναι ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας και της πρόβλεψης για erga omnes (για όλες τις χρήσεις).

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε την άποψη πως αυτή η στάση του Χρ. Μίτσοτσκι δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην επικύρωση των εφαρμοστικών πρωτοκόλλων για μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε.

Η κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένοντας να δει πού θα οδηγηθεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως στις συναντήσεις που έχει με όλους τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας πως επαναλαμβάνει «την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά επεσήμανα και κάτι ακόμα. Η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας. Η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας αυτής είναι και προς το συμφέρον μας. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν τρέφει καμία διεκδίκηση από τη βόρεια γείτονά της».

«Βεβαίως, δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλούμε για τα εσωτερικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες,» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Έθνος επεσήμανε πως «αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας». «Η Ελλάδα πιστεύει στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς, η γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι εθνική πολιτική», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η επιστροφή των γειτόνων μας σε ένα βαλκανικό εθνικιστικό παρελθόν μόνο τους ίδιους θα ζημιώσει».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα