back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αύξηση 185% στα ραντεβού για εμβολιασμό με την 1η δόση και 200% για την 3η

Διαβάστε επίσης

Για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και επισήμανε ότι η αναμνηστική δόση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, είναι η μισή δόση της κανονικής. Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 15.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 13.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 264 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1979 στα ιατρεία και περίπου 3000 κατ οίκον.

Συστάσεις προς τις έγκυες έκανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που λόγω πλημμελούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους. Επικαλούμενη και τη μελέτη του CDC, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα και για το μέλλον. Και αυτό αφορά και την αναμνηστική δόση.

Αντίθετα, οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με τα μακροχρόνια νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή, ακόμη και για εμβολιασμό και στο α’ τρίμηνο, τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται προστατεύουν και το νεογνό. Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου πρέπει να είναι σαφής, με πλήρη αναφορά των κινδύνων.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ακόμα ότι λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Όσοι θεωρούν ότι μετά το εξάμηνο είναι στην ίδια κατάσταση με τον ανεμβολίαστο δεν είναι έτσι. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στη χορήγηση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα