back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αιθιοπία: Αντάρτες από το Τιγκράι βίασαν και χτύπησαν γυναίκες στην επαρχία Αμχάρα

Διαβάστε επίσης

Μαχητές από το Τιγκράι βίασαν, χτύπησαν και έκλεψαν πολλές γυναίκες τον Αύγουστο στην επαρχία Αμχάρα, όπου έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Αιθιοπία, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση συγκέντρωσε μαρτυρίες από 16 γυναίκες οι οποίες κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα κακοποίησης από μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (ΤPLF), όταν αυτά πέρασαν από την πόλη Νίφας Μέουτσα της Αμχάρα, από τις 12 ως τις 21 Αυγούστου.

Οι γυναίκες κατάλαβαν ότι πρόκειται για μαχητές από το Τιγκράι λόγω της προφοράς τους και από το γεγονός ότι έβριζαν τα μέλη της φυλής Αμχάρα. Κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι είναι μέλη του TPLF.

“Τρεις εξ αυτών με βίασαν την ώρα που τα παιδιά μου έκλαιγαν (…) (Οι αντάρτες) έκαναν αυτό που ήθελαν και έφυγαν. Μου επιτέθηκαν σωματικά (…) Με χαστούκισαν, με κλώτσησαν. Με στόχευαν με τα όπλα τους σαν να ήθελαν να με πυροβολήσουν”, δήλωσε μία γυναίκα.

Μια άλλη, η Χαμελμάλ, διηγήθηκε ότι τη βίασαν τέσσερις μαχητές του TPLF. “Αυτός που με βίασε πρώτος ήταν ο ανώτερός τους. Έλεγε: ‘Οι Αμχάρα είναι γάιδαροι, οι Αχμάρα σφαγίασαν τον λαό μας, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας βίασαν τη γυναίκα μου, τώρα μπορούμε να σας βιάζουμε όπως θέλουμε’”.

Μια άλλη γυναίκα κατήγγειλε ότι οι άνδρες, αφού τη βίασαν, την ξυλοκόπησαν με τις λαβές των όπλων τους και “έμεινα αναίσθητη για περισσότερο από μία ώρα”.

“Επαίσχυντες πράξεις”

Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι αυτοί που τους επιτέθηκαν στη συνέχεια τους έκλεψαν τρόφιμα, κοσμήματα, τηλέφωνα ή και χρήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη και από τον διευθυντή του νοσοκομείου της Νίφας Μέουτσα και τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους που είχαν γνώση των γεγονότων.

Οι αρχές της επαρχίας Αμχάρα ανακοίνωσαν ότι 71 γυναίκες βιάστηκαν στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αιθιοπίας έκανε λόγο για 73.

“Οι επαίσχυντες αυτές πράξεις” που κατέγραψε η ΜΚΟ “αποτελούν εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, εκτίμησε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.

Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε κηρύξει τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού επί των ανταρτών μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Τιγκράι, με στόχο την ανατροπή των τοπικών αρχών που πρόσκεινται στο TPLF.

Όμως τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μάλιστα συνέχισαν την προέλασή τους προς τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα