back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης στον 9.84: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα – Πιθανόν self test και στους εμβολιασμένους

Διαβάστε επίσης

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας περιέγραψε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι το σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια του σε αυτές τις περιοχές και αυτό είναι και η κοντινή πραγματικότητα σε Λάρισα και Βόλο.

«Τα νούμερα πιέζουν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί δεν είναι μια τάση η αύξηση κρουσμάτων, αλλά το σύστημα υγείας είναι ελαφρώς ξεπεράσει τα όρια του με πληρότητες ΜΕΘ σε κάποια νοσοκομεία 100% και με ασθενείς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Δυστυχώς, κοντινή είναι η πραγματικότητα σε Λάρισα και Βόλο. Αυτή η κατάσταση συνδέεται με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις περιοχές αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι συνολικά στην Ελλάδα έχουμε πληρότητα στις ΜΕΘ που φτάνει το 86%.

Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη, τα μέτρα αν εφαρμοστούν πλήρως, δε θα μπορέσουν να ανατρέψουν άμεσα την πορεία, ωστόσο θα προκαλέσουν ένα “φρενάρισμα”. «Θα δούμε πιθανώς μια ανατροπή της πορείας αν όλα πάνε καλά και εφαρμοστούν τα μέτρα, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα θα φτάσουμε σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, θα έχουμε αύξηση των θανάτων μέχρι τα Χριστούγεννα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από την αστυνομία και να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα πριν το δεκαήμερο. «Εάν δούμε ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα, ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η διενέργεια self test και στους εμβολιασμένους, καθώς σε ποσοστό 10-13% ίσως 15% μπορούν να επιμολυνθούν και να επιμολύνουν. Είναι καλό να ελέγχονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ και οι εμβολιασμένοι για να σταματάμε κι εκεί αλυσίδες μετάδοσης» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι πρέπει να την κάνουμε και καλό είναι να την κάνουμε γρήγορα και συγκεκριμένα μετά τους 4 μήνες από τη δεύτερη δόση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα