back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Αύξηση των θανάτων, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα – Να προσπαθήσουμε να μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης

2021-11-10

Αγωνία σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλούν η αυξανόμενη θετικότητα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και το νέο «μαύρο» ρεκόρ των 8.613 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, με το ΕΣΥ να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις αθρόες νοσηλείες και την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων.  Ωστόσο, φαίνεται πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, προειδοποίησε για αύξηση των θανάτων μέχρι τα Χριστούγεννα. Τόνισε ότι ακόμα και αν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα, δε θα ανατραπεί άμεσα η πορεία της πανδημίας, αλλά προκληθεί μόνο ένα …φρενάρισμα, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη ανατροπή της θα είναι ορατή μετά το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων.

«Ακόμα και αν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα, λόγω της εκτεταμένης διασποράς στην κοινότητα, δε θα ανατραπεί άμεσα η πορεία της πανδημίας, αλλά θα λειτουργήσουν σαν φρένο. Ανατροπή θα γίνει, ενδεχομένως, ορατή μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, θα φτάσουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και σε αντίστοιχα αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, θα έχουμε αύξηση των θανάτων τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε στο μεσοδιάστημα «να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων από την αστυνομία».

Σε περίπτωση που αυτά δεν αποδώσουν, ο καθηγητής πρότεινε ως επόμενη κίνηση τη διενέργεια self test και στους εμβολιασμένους, στους οποίους συνέστησε να είναι πιο προσεκτικοί μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από τη δεύτερη δόση και μέχρις ότου κάνουν την τρίτη.
«Εάν δούμε ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η διενέργεια self test και στους εμβολιασμένους, καθώς σε ποσοστό 10-13% ίσως 15% μπορούν να επιμολυνθούν και να επιμολύνουν. Είναι καλό να ελέγχονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ και οι εμβολιασμένοι για να σταματάμε κι εκεί τις αλυσίδες μετάδοσης.»

Σε σχέση με την πληρότητα στις ΜΕΘ της χώρας σημείωσε πως είμαστε στο κόκκινο καθώς όπως εξήγησε «συνολικά έχει αγγίξει το 86% και χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτή την αυξητική τάση στην κοινότητα».

Περιγράφοντας την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όριά του με πολλούς ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Τα νούμερα πιέζουν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί δεν καταγράφεται απλώς αύξηση κρουσμάτων, αλλά το Σύστημα Υγείας έχει ελαφρώς ξεπεράσει τα όρια του με 100% πληρότητες στις ΜΕΘ κάποιων νοσοκομείων και με ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ».

Ο κ.Σαρηγιάννης επισήμανε πως «δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα δεν είναι μακριά και στη Λάρισα και στον Βόλο» συνδέοντας την κατάσταση με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ για μια ακόμη φορά, έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασθούν «Χρειάζεται να εμβολιαστεί κανείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα» είπε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα