back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα διευρύνει τις κυρώσεις της σε βάρος της Λευκορωσίας

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την Covid-19, την κλιματική κρίση και άλλα διεθνή θέματα.

«Πολύ σύντομα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει μια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας», είπε η επικεφαλής της Κομισιόν σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα αλλά και σε οντότητες.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στοχοθετήσει περίπου 30 πρόσωπα και οντότητες, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας και την αεροπορική εταιρεία Belavia.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος 116 Λευκορώσων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών τον πρόεδρο Λουκασένκο και τους δύο από τους γιους του. Προβλέπουν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό ο Λουκασένκο να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά τους έχει ένα τίμημα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί μετανάστες ως ένα όπλο ώστε να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στέλνοντας ανθρώπους που έχουν διαφύγει από χώρες της Μέσης Ανατολής στο Μινσκ και κατόπιν στα σύνορα με την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος και ο σύμμαχός του, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιρρίπτουν ευθύνες στην ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμάσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε κυρώσεις σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες που διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων προς το Μινσκ και τα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα