back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μνήμες του Πόντου στη Ρουάντα

Διαβάστε επίσης

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξαίρει την ενέργεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας (Kigali Genocide Memorial), κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στη Ρουάντα. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ενέργεια  άξια ως παράδειγμα προς μίμηση, για όλους.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε για την κατάθεση στεφάνου από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια στο Μνημείο Γενοκτονίας (Kigali Genocide Memorial), κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στη Ρουάντα. Η σχετική δήλωση του «Επισκέφτηκα, το Μνημείο Γενοκτονίας και οφείλω να πω ότι συγκινήθηκα βαθύτατα με τα όσα είδα. Εύχομαι και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, που αρνούνται ακόμη και τη χρήση της λέξης «Γενοκτονία», που αρνούνται πόσο μάλλον να αποδεχθούν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν στη δική τους γη, να ακολουθήσουν το περήφανο παράδειγμά σας», αντανακλά και προσδιορίζει τη στάση που πρέπει να τηρεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξαίρει την ενέργεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, κρίνοντας την άξια ως παράδειγμα προς μίμηση, για όλους. Θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο και περιμένουμε από την πλευρά του κ. Υπουργού, την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου το Ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Ρουάντα, δίνοντας έτσι ουσιαστικό περιεχόμενο και πολιτική υπόσταση στην συμβολική ενέργεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, η κίνηση και τα λόγια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, αναδεικνύουν και φέρνουν στην επικαιρότητα το χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για την ανέγερση Μνημείου Γενοκτονίας στην πρωτεύουσα, αφιερωμένο συνολικά στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας από το γενοκτόνο μένος των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 στην Μικρά Ασία και τον Πόντο. Πάνω από 3.000.000 ψυχές (Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι), έπεσαν θύματα ενός παράλογου εγκληματικού σχεδίου που αποσκοπούσε στην εθνική και θρησκευτική «κάθαρση» της περιοχής, όχι για κάτι που έκαναν αλλά για αυτό που ήταν: Χριστιανοί.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θεωρεί, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την προβολή των γεγονότων εκείνης της περιόδου, η ιστορία να ειπωθεί με το όνομα της και τα θύματα της Γενοκτονίας των χριστιανικών κοινοτήτων στην καθ’ ημάς Ανατολή, να τιμηθούν όπως τους αρμόζει με μνημείο στην Αθήνα, πόλη παγκόσμιο σύμβολο, κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της Δημοκρατίας».

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα