back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Παπαϊωάννου: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη» επανέλαβε εμφατικά ενόψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργανώνει την Παρασκευή στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ενώ σημείωσε πως αυτή τη θέση συμμερίζεται η πλειοψηφία των χωρών που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα μας τάσσεται και υπέρ της διενέργειας εκλογών στη Λιβύη στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί από τους ίδιους τους Λίβυους, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα μεταβεί εκ νέου στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια απασχόλησαν τη συνομιλία αυτή με τον κ. Δένδια να εκφράζει μεγαλύτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Η στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι απλώς σημαντική, είναι θεμελιώδης» είπε ο κ Παπαϊωάννου και γι’ αυτή τη θέση εξέφρασε την ικανοποίηση της η κ. Νούλαντ.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία «έχουμε πει επανειλημμένα ότι είμαστε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά την ενταξιακή της προοπτική, όπως και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει η γνωστή αιρεσιμότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2020. Και εκεί υπάρχει σαφής αναφορά σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις ως προς τη τήρηση διμερών συμφωνιών» σχολίασε ο κ Παπαϊωάννου, ενώ σημείωσε ότι «είναι πάγια αρχή μας να μην σχολιάζουμε την πολιτική κρίση σε καμία χώρα».

«Όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι και ήταν ένα ζήτημα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όπως είπε και σημείωσε ότι «πως είναι ένα από τα θέματα», αλλά όχι το μοναδικό στις διμερείς επαφές και πως η ελληνική πλευρά ζητά πάντα τη πιστή εφαρμογή της.

Aλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα