back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύγκρουση δήμου Φυλής με Περιφέρεια για τον αποτεφρωτήρα

Διαβάστε επίσης

Ο εφιάλτης των σκουπιδιών επιστρέφει και πάλι στην Αττική μετά την απόφαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να επεκτείνει την λειτουργία του αποτεφρωτήρα που βρίσκεται στο δήμο Φυλής για τα επόμενα 23 χρόνια!

Και όλα αυτά την στιγμή που ο ΧΥΤΑ της Φυλής ήδη έχει πάρει παράταση στον χρόνο ζωής του ενώ στην ίδια περιοχή ετοιμάζεται να κατασκευαστεί μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σχεδόν της μισής Αττικής.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΣΝΑ προκάλεσε την «έκρηξη» του δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού ο οποίος είχε ζητήσει να αναβληθεί η συνεδρίαση του Συνδέσμου, που υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής, για λίγες μέρες έως ότου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής να ενημερωθεί για το θέμα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ένωσης. Τελικά η πρόταση για ολιγοήμερη αναβολή δεν έγινε δεκτή με αποτέλεσμα ο ΕΔΣΝΑ, την περασμένη Τετάρτη, να πάρει κατά πλειοψηφία την απόφαση της επέκτασης της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα.

«Ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής»

Μιλώντας στην συνεδρίαση ο δήμαρχος Φυλής έκανε λόγο για βαθιά διχαστική απόφαση που «ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής» από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ καθώς αγνόησε το αίτημα της ΠΕΔΑ που εκπροσωπεί του 66 δήμους της Αττικής και τόνισε: « Τα σχέδια τους από μένα δεν θα περάσουν! Όπως δεν έχουν περάσει μέχρι σήμερα! Ως Δήμαρχος Φυλής σας έχω τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι η χωματερή σε 1-2 χρόνια γεμίζει και κλείνει! Που θα πάνε τα σκουπίδια της Αττικής; Εγώ, ως Δήμος, έχω λύση για τα σκουπίδια του Δήμου μου. Όμως η Αττική θα βρεθεί σε αδιέξοδο! Λάβετε τα μέτρα σας!!!”

Ο κ. Παππούς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης αναρτήθηκε στη Διαύγεια η “απόφαση” για τον αποτεφρωτήρα, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μάχη για να μην υλοποιηθεί η “απόφαση”, με όλα τα μέσα που υπάρχουν, τονίζοντας κατηγορηματικά: “Σας δίνω την υπόσχεσή μου ότι αυτή η απόφαση δεν θα προχωρήσει”!

Ο Δήμος Φυλής προχωρά σε νομικές ενέργειες

Ήδη ο Δήμος Φυλής προχωρά σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης που κατασκευάστηκε. Παράλληλα ο Χρήστος Παππούς, ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γιώργο Μαρκόπουλο την ανάκληση των μελών της ΠΕΔΑ που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΝΑ και έθεσε στη διάθεση του Προέδρου της ΠΕΔΑ την παραίτησή του από μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΑ, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΝΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ.

Τέλος, ο δήμαρχος Φυλής επανέλαβε την πάγια θέση του για σχεδιασμό από μηδενική βάση της διαχείρισης των απορριμμάτων προτείνοντας για μία ακόμη φορά κάθε Δήμος να διαχειρίζεται τα δικά του απορρίμματα, τονίζοντας: “Σέβομαι τους θεσμούς, σέβομαι τους Δημάρχους, σέβομαι τους πολίτες. Όμως σέβομαι και τον Δήμο μου γιατί πρέπει να απεμπλακεί ο Δήμος Φυλής από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και θα παλέψω γι΄αυτό”, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Δήμαρχος Φυλής.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα