back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ελλείψεις καυσίμων στην Αϊτή: Αρχηγός συμμορίας ανακοινώνει «εκεχειρία» υπό όρους

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής μιας από τις συμμορίες οι οποίες εμποδίζουν την πρόσβαση στον κυριότερο τερματικό σταθμό πετρελαίου της Αϊτής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κηρύσσει εκεχειρία για μερικές ημέρες, ώστε να επιτραπεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα των νοσοκομείων, των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων, οι δραστηριότητες των οποίων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εδώ και αρκετές εβδομάδες εξαιτίας των οξύτατων ελλείψεων.

«Από σήμερα, τα βυτιοφόρα μπορούν να έρχονται να φορτώσουν καύσιμα άφοβα», διαβεβαίωσε ο Τζίμι Σεριζιέ, πιο γνωστός με το ψευδώνυμο «Μπάρμπεκιου», κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αντάλλαγμα για αυτή την ανακωχή, που είπε πως θα διαρκέσει ως τη 18η Νοεμβρίου, απαίτησε να αποσυρθούν τεθωρακισμένα οχήματα που ανέπτυξε η αστυνομία σε περιοχές που ελέγχουν οι συμμορίες και την παραίτηση του αϊτινού πρωθυπουργού.

«Αν δεν παραιτηθεί ο Αριέλ Ανρί και συνεχιστούν τα προβλήματα, θα τερματίσουμε την εκεχειρία κι ετούτος θα είναι ο τελευταίος γύρος της μάχης μ’ αυτόν», διεμήνυσε ο «Μπάρμπεκιου».

Τους τελευταίους μήνες, συμμορίες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς έχουν αποκλείσει οδικούς άξονες που οδηγούν σε τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις καίριας σημασίας, προκαλώντας φοβερό πρόβλημα στον ανεφοδιασμό της χώρας με καύσιμα.

Πάνω από δέκα βυτιοφόρα αναχαιτίστηκαν από τις συμμορίες, που απαιτούν μεγάλα ποσά σε λύτρα για να αφήσουν ελεύθερους τους οδηγούς τους.

Από τον Οκτώβριο, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τα μέσα ενημέρωσης έχουν μειώσει δραστικά τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, καθώς αδυνατούν να βρουν καύσιμα για τις γεννήτριες που τροφοδοτούν με ηλεκτρισμό τις κεραίες τους και τις εγκαταστάσεις τους.

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί επίσης δυσχέρειες στη λειτουργία των λιγοστών νοσοκομείων στην πάμφτωχη χώρα.

Εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς συνέστησαν αυτή την εβδομάδα στους πολίτες τους που ζουν στην Αϊτή να σχεδιάσουν την αποχώρησή τους το ταχύτερο δυνατόν. Η Οτάβα ανακοίνωσε εξάλλου χθες Παρασκευή πως αποσύρει προσωρινά όλο το διπλωματικό προσωπικό η παρουσία του οποίου δεν κρίνεται απόλυτα απαραίτητη από την πρεσβεία του Καναδά στο Πορτ-ο-Πρενς.

Πρώην αστυνομικός, ο «Μπάρμπεκιου» ενέχεται σε σειρά φόνων και πυρκαγιών από τον Νοέμβριο του 2017 και πέρα σε φτωχές συνοικίες της αϊτινής πρωτεύουσας.

Μολονότι καταζητείται από την αστυνομία της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2019, αναρτά, συχνά με τουφέκι ή πολυβόλο περασμένο με αορτήρα στον ώμο, βίντεο και φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάνει δηλώσεις σε κάποιους δημοσιογράφους από τα εδάφη που ελέγχει. Έχει σχηματίσει τη συμμαχία συμμοριών G9.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα