11.1 C
Athens
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

11.1 C
Athens
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

Αργεντινή: Ο κεντροαριστερός συνασπισμός χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

Ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες έχασε τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, παραδέχθηκε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνησή του επικαλούμενη στατιστικές προβολές με το 98% των ψήφων να έχει ενσωματωθεί μέχρι στιγμής.

«Εάν οι αριθμοί που έχουμε επιβεβαιωθούν, χάθηκε η πλειοψηφία στη Γερουσία», είπε η πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο συνασπισμός «Frente de Todos» («Μέτωπο Όλων») του κ. Φερνάντες ήδη δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή. Στη Γερουσία, ο συνασπισμός των περονιστών που βρίσκεται στην εξουσία οδεύει να δει τις έδρες του να μειώνονται από τις 41 στις 35 (επί συνόλου 72).

Ο αρχηγός του κράτους από το 2019, στον οποίο δεν απομένουν παρά δύο χρόνια ωσότου να ολοκληρώσει τη θητεία του, σε ομιλία του με την οποία αναγνώρισε στην ουσία την ήττα, ανήγγειλε ένα «νέο στάδιο» της κυβέρνησης και κάλεσε να υπάρξει «καρποφόρα σχέση» με το κοινοβούλιο.

Διαβεβαίωσε ότι θα προσεγγίσει άλλες πολιτικές δυνάμεις για να υπάρξει «συμφωνία πάνω σε ένα πρόγραμμα όσο πιο κοινό είναι δυνατόν» με την «υπεύθυνη, ανοικτή στον διάλογο και πατριωτική αντιπολίτευση».

Κατά τις προβλέψεις, κι εν αναμονή τελικών αποτελεσμάτων, ο συνασπισμός των περονιστών, αν και θα είναι πλέον η μειοψηφία, θα συνεχίσει να κατέχει τις περισσότερες έδρες και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Όμως έχασε έδαφος αντιμέτωπος με την κεντροδεξιά συμμαχία «Juntos por el Cambio» («Μαζί για την αλλαγή»), του πρώην προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι (2015-2019).

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Φερνάντες θα δει τα περιθώρια ελιγμών της να μειώνονται δραματικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Θα αναγκαστεί να ασκεί πολιτική συναινετικά, να συνάπτει ευκαιριακές συμμαχίες με ανεξάρτητους ή μικρά κόμματα, αν όχι να καταφεύγει σε εκτελεστικά διατάγματα.

Μολαταύτα, ο κ. Φερνάντες διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι διατηρεί «την απαραίτητη αποφασιστικότητα» για να «υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πατρίδας», ιδίως να συνάψει «βιώσιμη συμφωνία» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο το Μπουένος Άιρες καλείται να αποπληρώσει από το 2022 πάνω από 19 δισεκ. δολάρια από τα 44 που δανείστηκε η Αργεντινή από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον επί προεδρίας του κ. Μάκρι. «Πρέπει να διαλύσουμε τις αβεβαιότητες που συνδέονται με το χρέος», το οποίο δεν είναι βιώσιμο ως έχει, επέμεινε, συμπληρώνοντας πως «διαπραγμάτευση δεν σημαίνει υπακοή».

Η Αργεντινή ξαναμπήκε φέτος στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης και αφού υπέστη βαρύ κοινωνικοοικονομικό χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού· ωστόσο, παραμένει αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό σε δυσθεώρητα ύψη (41,8% το 2021), ενώ η φτώχεια μαστίζει πλέον πάνω από το 40% του πληθυσμού της.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα