back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνέδριο για την πρόσβαση των παιδιών και των νέων στη δικαιοσύνη

Διαβάστε επίσης

Με στόχο να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στα παιδιά και τα συστήματα δικαιοσύνης η διεθνής οργάνωση Γη των ανθρώπων (Terre des hommes) διοργανώνει παγκόσμιο συνέδριο, συγκεντρώνοντας 600 ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο. Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά, ξεκινά σήμερα 15 Νοεμβρίου 2021 και θα διαρκέσει  έως τις 19 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια εβδομάδα συνεδρίων και εργαστηρίων, οπως ενημερώνουν τα μέλη της οργάνωσης, όπου να διερευνηθούν βέλτιστες πρακτικές για την επίτευξη ισότιμης μεταχείρισης των παιδιών που εμπλέκονται με το νόμο και το δικαστικό σύστημα, και να παρουσιαστούν προσεγγίσεις από διάφορες περιοχές του κόσμου, σχετικές με τα τρέχοντα γεγονότα στην καθεμιά.

«Tο σύστημα Δικαιοσύνης θυματοποιεί διπλά τα παιδιά»

Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα υφίστανται καθημερινά κακομεταχείριση με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την καταγωγή, τη θρησκεία, το νομικό τους καθεστώς. Οι νέοι που πλήττονται από τη μετανάστευση αντιμετωπίζουν συχνά καταχρηστική μεταχείριση λόγω της κατάστασής τους ως «μη πολιτών» και τα πολιτιστικά και γλωσσικά εμπόδια επιδεινώνουν την κατάστασή τους. Τα παιδιά που αποτελούν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης κρατούνται και δικάζονται ως παραβάτες αντί να αναγνωρίζονται ως θύματα. Οι διακρίσεις εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους: λεκτική παρενόχληση, σωματική και σεξουαλική βία, αυθαίρετη κράτηση, αποκλεισμός από τη φροντίδα ή την εκπαίδευση κ.ά.

«Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Δικαιοσύνη ΜΕ τα Παιδιά»

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξουν περισσότερα από 70 διεθνή και περιφερειακά εργαστήρια που θα προσεγγίσουν την έννοια της συμπερίληψης και της μη διάκρισης στα συστήματα παιδικής δικαιοσύνης. Κάθε περιοχή θα προσεγγίσει το θέμα σύμφωνα με τις δικές της προκλήσεις: οι αδικίες που υφίστανται οι Μαύροι νέοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα παιδιά στρατιώτες στην υποσαχάρια Αφρική, το δικαίωμα στην ιθαγένεια και η κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρώπη, η επανένταξη παιδιών που κατηγορούνται για τρομοκρατία στο Ιράκ ή η καταπολέμηση της βίας κατά των κοριτσιών στη Μέση Ανατολή.

Το «Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Δικαιοσύνη ΜΕ τα Παιδιά», που συνδιοργανώνεται από την οργάνωση Terre des hommes, θα συγκεντρώσει υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστές των δικαιωμάτων του παιδιού. Θα διερευνήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά στην ίση μεταχείριση, και για την ενίσχυση των πολιτικών για τη φροντίδα χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις για τα παιδιά και τους νέους που έρχονται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα.

Το παγκόσμιο αυτό συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού από τις 15 έως τις 19 Νοεμβρίου, υποστηρίζεται από πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ, τον ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie. Στη σύλληψή του συμμετείχε μια συμβουλευτική ομάδα νέων κάτω των 25 ετών η οποία θα παρέμβει σε διάφορες συνεδρίες.

Οι συνεδρίες και τα εργαστήρια είναι δημόσια και δωρεάν. Για να συμβουλευτείτε το πρόγραμμα και να εγγραφείτε, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.justicewithchildren.org 

iRESTORE και FOCUS στην Ελλάδα

Η οργάνωση Terre des hommes, μέσω του ελληνικού της τμήματος, Terre des hommes Hellas, λειτουργεί στην Ελλάδα δύο προγράμματα σχετικά με την παιδική δικαιοσύνη. Tα προγράμματα iRESTORE και FOCUS, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, επιχειρούν να προωθήσουν την πρόσβαση των παιδιών και των νέων σε μία φιλική προς αυτά, επανορθωτική, δικαιοσύνη σε υποθέσεις στις οποίες αυτά εμπλέκονται είτε ως θύματα είτε ως θύτες. Μέσα από τα δύο αυτά προγράμματά της, η οργάνωση βοηθά ελληνικούς εθνικούς παράγοντες που εργάζονται με παιδιά-θύματα και παραβάτες να ενισχύσουν τη γνώση σχετικά με τη φιλική προς τα παιδιά επανορθωτική δικαιοσύνη ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά και ενδυναμώνει τα ίδια, μαθαίνοντάς τους τα δικαιώματά τους και βοηθώντας τα να ακουστεί η δική τους φωνή με σκοπό την καλύτερη προστασία τους κατά την επαφή τους με το σύστημα δικαιοσύνης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Πόσο φιλική στους ανήλικους είναι η ελληνική δικαιοσύνη; 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα