back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Υπ. Εργασίας: Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις των ομογενών

Διαβάστε επίσης

Νομοθετική ρύθμιση, για την διευκόλυνση της συνταξιοδότησης ομογενών από την Αλβανία, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Υπολογίζεται ότι 300.000 παλιννοστούντες εισπράττουν πολύ χαμηλή εθνική σύνταξη. Ο λόγος είναι ότι από τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/16), υπήρχε η πρόβλεψη για χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης, υπό την προϋπόθεση να μπορεί να βεβαιωθεί μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα επί 40 έτη. Το κριτήριο αυτό, καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη και την καταβολή του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, επίσης σε ομογενείς δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990 γι’ αυτές τις περιπτώσεις παλιννοστούντων πολιτών. Επίσης, το απαραίτητο Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), εκδόθηκε το 1998. Άρα, ήταν πρακτικά αδύνατο να συμπληρώνονται τα 40 έτη που ήταν απαραίτητα για την χορήγηση πλήρους εθνικής σύνταξης. Σημειώνεται ότι για όλους τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, η εθνική σύνταξη (384 ευρώ), χορηγείται πλήρης, με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης (6.000 ένσημα). Αντίστοιχα, παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης μέρους της εθνικής σύνταξης από τα 15 έτη ασφάλισης και άνω (345,6 ευρώ).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα