back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λευκορωσία: Ένας απεγνωσμένος πατέρας ψάχνει την κόρη του που έχει παγιδευτεί για 25 μέρες

Διαβάστε επίσης

Απεγνωσμένοι συγγενείς μεταναστών που έχουν παγιδευτεί στο δάσος κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας καταφτάνουν στις μεθοριακές πόλεις της Πολωνίας με την ελπίδα να βρουν και να βοηθήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να δραπετεύσουν καθώς η βία από συνοριοφύλακες κλιμακώνεται και οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα.

Ένας από αυτούς, είναι ένας Σύρος που ζει στη Σουηδία και ψάχνει απεγνωσμένα την κόρη του, την Χίλντα Νάαμαν, μια 25χρονη γιατρό που ταξίδεψε από τη Συρία με στόχο να φτάσει στην Ευρώπη.

Ο άνδρας, που κατονόμασε τον εαυτό του στη συνέντευξη που έδωσε Αμπού Ελίας, είπε ότι η κόρη του πέρασε τις τελευταίες 25 ημέρες στα σύνορα πεινασμένη, διψασμένη και προσπαθεί να συνέλθει από τους ξυλοδαρμούς που δέχθηκε από Λευκορώσους συνοριοφύλακες.

«Δεν μπορεί να περπατήσει πλέον. Ξερίζωσαν τα νύχια της κόρης μου. Λευκορώσοι ήρθαν μες την νύχτα, χτυπώντας τους με ηλεκτρικούς ράβδους,.. λέγοντάς τους να πάνε στην Πολωνία. Οι Πολωνοί τους δέχθηκαν μόνο για να τους στείλουν πίσω», είπε ο Αμπού Ελίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, σε μια «υβριδική επίθεση» στο μπλοκ, όπως κατηγορούν, διανέμοντας λευκορωσικές βίζες σε υπηκόους χωρών της Μέσης Ανατολής, μεταφέροντας αεροπορικώς στο Μινσκ μετανάστες και στη συνέχεια ωθώντας τους να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Η Λευκορωσία αρνείται ότι υποδαύλισε την κρίση, αλλά δηλώνει επίσης ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή της αν η Ευρώπη δεν άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις.

Ο ίδιος ο Αμπού Ελίας έκανε το δικό του μεταναστευτικό ταξίδι στην Ευρώπη το 2014, όπου είπε ότι έπεσε στην «παγίδα παράνομων διακινητών». Φοβάται ότι το ίδιο συνέβη και στην κόρη του.

Μετά βίας ήρθε σε επικοινωνία μαζί της, αφού εκεί έχασε την τηλεφωνική της συσκευή. Είπε ότι, από όσα του είπε τις λίγες φορές που μίλησαν πριν, οι λευκορωσικές αρχές ζητούσαν από τους μετανάστες να πληρώσουν περίπου 100 δολάρια για να φορτίσουν το 20% της μπαταρίας των τηλεφώνων τους.

Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν απάντησαν στο αίτημα του Reuters για να σχολιάσουν, αλλά έχουν αρνηθεί στο παρελθόν ότι βιαιοπραγούν κατά των μεταναστών.

Καμία βοήθεια από τις πολωνικές αρχές

Ο Ελίας είπε ότι η πολωνική αστυνομία απώθησε επανειλημμένα την κόρη του και άλλους μετανάστες πίσω στη Λευκορωσία, μερικές φορές υπό το φόβο σκύλων, παρά τις καταστολές από τη λευκορωσική πλευρά. «Αυτή εδώ, 40 χλμ μακριά, μας κοροϊδεύουν… Η Πολωνία δεν τους αφήνει να μπουν στη χώρα, και η άλλη (Λευκορωσία) δεν τους επιτρέπει να πάνε πίσω. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι. Είναι τέρατα, τέρατα, τέρατα», είπε δακρυσμένος.

Η πολωνική συνοριοφυλακή δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Ο πατέρας ανέφερε ότι η κόρη του κατάφερε πρόσφατα να επικοινωνήσει μαζί του μέσω ενός τηλεφώνου που δανείστηκε, λέγοντας το σχέδιό της να πάει σύντομα στη Γερμανία. Τώρα, ελπίζει να πάει και εκεί για να την περιμένει, αλλά δεν έχει ιδέα τι θα προκύψει από την προσπάθειά της.

«Νιώθω νεκρός, δεν έχω συναισθήματα. Είμαι ένας νεκρός άνθρωπος», είπε στο Reuters. «Παίζουν μεταξύ τους, μπρος-πίσω, και ποιος είναι το καύσιμο; Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι δύσμοιροι άνθρωποι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα