back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η 24ωρη απεργία στην εστίαση

Διαβάστε επίσης

Με σχεδόν καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η 24ωρη απεργία στην εστίαση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας ΕμποροΒιοτεχνών Ελλάδος η συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση ξεπερνά πανελλαδικά το 90% με αρκετές περιοχές της Ελλάδος το ποσοστό να αγγίζει το 100%.

Στην πλειονότητα τους εστιατόρια και καφετέριες ακόμη και από μεγάλες αλυσίδες ή μικρότερες, έμειναν σήμερα κλειστά στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιεί ο κλάδος της εστίασης ως κραυγή αγωνίας για το πλήγμα που δέχθηκαν εξαιτίας των μέτρων. Στην Αθήνα, το πρωί σχηματίστηκαν ουρές έξω από φούρνους και ζαχαροπλαστεία για έναν καφέ, αφού στην πλειονότητα τους οι καφετέριες παρέμειναν κλειστές. Από νωρίς στις πλατείες και στους δρόμους όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, το μόνο που αντικρίζει κανείς, είναι κατεβασμένα ρολά.

Οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που βρέθηκε στην απεργία προκειμένου να μιλήσει με τους εκπροσώπους της εστίασης.

Γεωργιάδης: Οι εστιάτορες κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο -Αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open σχετικά με την απεργία στην εστίαση, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «οι εστιάτορες κάνουν απεργία χωρίς κανένα λόγο γιατί αυτή τη στιγμή χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν». Τόνισε δε πως «οι άνθρωποι της εστίασης έχουν μια ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς έπαθαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τα νέα μέτρα έχουν προφανώς μια αγωνία για το μέλλον. Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο ότι η απεργία είναι μια καλή λύση. Εγώ τους λέω καλό είναι να μην απεργήσουν και να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους. Να μας πουν ποιος είναι ο λόγος»

Πάντως μετά τις έντονες αποδοκιμασίες ο κ. Γεωργιάδης συνομίλησε με τους συγκεντρωμένους τους οποίους προσπάθησε να πείσει πως δεν υπάρχει περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης.

Νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να ανέβουν από τη Βασιλίσσης Σοφίας. ΟΙ επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της εστίασης και επιχείρησαν να περάσουν προς το Μέγαρο Μάξιμου προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Όταν οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στα λουλουδάδικα οι αστυνομικοί της ομάδας ΟΔΟΣ που βρίσκονταν στο σημείο δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν φραστικές αντεγκλήσεις αλλά και σπρωξίματα.

Στη συνέχεια άνδρες των ΥΜΕΤ σχημάτισαν φραγμό με τις ασπίδες τους προκειμένου οι συγκεντρωμένοι να μην συνεχίσουν την πορεία τους.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:

  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα