back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΠΕΚΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με ΙΝ-ΕΣΑμεΑ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία

Διαβάστε επίσης

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ), υπέγραψε ο ΟΠΕΚΑ, με κυρίαρχο στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης αλλά και της πρόσβασης τους στις δομές του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού, οι στόχοι της συμφωνίας συνεργασίας μπορούν να υλοποιηθούν ως εξής:

α) Μέσω της εκπαίδευσης των στελεχών του ΟΠΕΚΑ που ασχολούνται με την εφαρμογή πολιτικών, μέτρων, δράσεων και προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία.

β) Μέσω της αξιολόγησης των υφιστάμενων φυσικών και ηλεκτρονικών υποδομών του ΟΠΕΚΑ.

γ) Μέσω του σχεδιασμού δράσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στο ενημερωτικό υλικό του ΟΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των επιμέρους κατηγοριών αναπηρίας.

δ) Μέσω της εκπόνησης οδηγών για την απονομή των παροχών και με τη διοργάνωση περιφερειακών ημερίδων για την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και των φορέων τους αναφορικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

ε) Μέσω της συνεργασίας του ΟΠΕΚΑ με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με βάση τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Η διοικητής του ΟΠΕΚΑ κ. Ξένια Παπασταύρου, επισήμανε ότι «ο Οργανισμός, ως φορέας χορήγησης, μεταξύ άλλων, προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων επιζητά τη διαρκή βελτίωση της ισότιμης και ανεμπόδιστης πρόσβασης και πληροφόρησης των πολιτών για τα δικαιώματά τους, επιδιώκοντας, κατά το δυνατόν, το υπέρτατο αγαθό της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι «η υπογραφή του μνημονίου έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚΑ είναι κομβικός Οργανισμός για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Προσβλέπουμε και θα εργαστούμε για την απρόσκοπτη υλοποίησή του».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα