back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θ. Κοντογεώργης: Στο 75% του ενήλικου πληθυσμού, η εμβολιαστική κάλυψη-Εντατικοποιούνται τα ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση

Διαβάστε επίσης

2021-11-16

Στο κλίμα έντονης ανησυχίας από την αυξανόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ελπιδοφόρο αντίβαρο συνιστά το γεγονός ότι πυκνώνουν τα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Τα περισσότερα έχουν κλειστεί από τις νεαρές και μεσαίες ηλικίες, με πρωταθλητές τους πολίτες από 18 έως 24 ετών, ενώ στις 19 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ενήλικες που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση.

«Η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει στο 75% του ενήλικου πληθυσμού και υπάρχει ήδη εντατικοποίηση του ρυθμού κλεισίματος ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη, αναμνηστική δόση» δήλωσε μεταξύ άλλων στον Αθήνα 984 ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Στη συνέντευξή του στον Γιάννη Παπαγεωργίου και ερωτηθείς σχετικά, παραδέχθηκε πως «όσο πλησιάζουμε στα απώτατα επίπεδα της εμβολιαστικής κάλυψης, ακουμπάμε και έναν σκληρό πυρήνα ανθρώπων με τέτοιες απόψεις και συμπεριφορές που είναι αδύνατον να μεταπεισθούν. Ωστόσο, δημιουργούν επικοινωνιακό και κοινωνικό αντίκτυπο».

Υπογράμμισε ότι με το τέταρτο πανδημικό κύμα ήδη σε εξέλιξη στην Ευρώπη και παρότι αρκετές χώρες λαμβάνουν σκληρά μέτρα «εμείς εστιάζουμε στο δρόμο της πειθούς και της λογικής απευθυνόμενοι στους πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη και τη συγκυρία… Διατηρούμε μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους. Μας ενδιαφέρει ο έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα, ενισχύουμε το ΕΣΥ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συμπολιτών μας άνω των 65 ετών».

Για την τρίτη, ενισχυτική δόση ανέφερε πως «η διεξαγωγή της είναι απαραίτητη για τους άνω των 65 ετών συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι, λόγω της αποδεδειγμένης μεγάλης συσχέτισης μεταξύ ηλικίας και κινδύνου σοβαρής νόσησης». Παράλληλα, τοποθετήθηκε υπέρ της ύπαρξης «κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την τρίτη δόση που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά στη θωράκιση όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα… Η συζήτηση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι συνολική και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη κοινής πρακτικής».

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση

Ο κ Κοντογεώργης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με το ποσοστό εμβολιασμού. Η Ελλάδα υπολείπεται του εμβολιασμού στις ευάλωτες ηλικίες. Επίσης, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν υπήρχε διασύνδεση του οικογενειακού γιατρού με τους πολίτες ώστε να τους παροτρύνει να εμβολιαστούν» και εκτίμησε πως «Σε σχέση με την κατάταξη ανθρώπινων απωλειών, η χώρα βρίσκεται στην 16η θέση, σε καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες».

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, τόνισε «μας ενδιαφέρει να διαπιστώσουμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα σε σχέση με την διασπορά, βλέπουμε ότι έχουν ανταπόκριση, κι αν τηρηθούν όλα, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τον Δεκέμβριο», ενώ για την εκπνοή της προθεσμίας οικειοθελούς συνδρομής ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ και τις διαδικασίες επίταξης υπηρεσιών ανέφερε «Υπήρξε μια κινητοποίηση ιδιωτών γιατρών, θα απαιτηθεί ενίσχυση, μέσα στην εβδομάδα θα ξέρουμε… Το βάρος θα δοθεί στις περιοχές με αυξημένες ανάγκες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα