back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Α. Θανόπουλος: Στην απογραφή όλοι μετράμε, όλοι είμαστε σημαντικοί κι η συμμετοχή έχει σημασία

Διαβάστε επίσης

2021-11-17

Για την Απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών 2021 που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα, τις διαδικασίες, τα προβλήματα, τις απορίες των πολιτών σχετικά με το τι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν και τι όχι, αλλά και για την σημασία της συμμετοχής, μίλησε στον Αθήνα 984 ο Πρόεδρος Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Αθανάσιος Θανόπουλος.

Μέσω της συνέντευξής του στον Γιάννη Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στην «αξία της ως δήλωση», κάνοντας -μεταξύ άλλων-λόγο για «μια τεράστια επιχείρηση με εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας, στην οποία και θα επιστρέψει ποιοτικά, μέσω των πολιτικών που θα εφαρμοστούν, αφού συνυπολογιστούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας».

Προέτρεψε τον κόσμο να πάρει μέρος στην απογραφή, ανέδειξε ως κυρίαρχα τα ζητήματα ασφάλειας, ενώ για τα πρώτα αποτελέσματα, παρέπεμψε στις αρχές του νέου έτους.
«Να μην διστάζουμε να μετέχουμε. Άλλωστε η ασφάλεια και η εμπιστευτικότητα είναι πρωτεύοντα θέματα για εμάς. Η αρχή και το τέλος της δουλειάς μας. Όλοι μετράμε, όλοι είμαστε σημαντικοί κι η συμμετοχή έχει σημασία…. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέσα στους πρώτους μήνες του 2022»τόνισε ο κ Θανόπουλος.

Σε σχέση με τη διαδικασία, δήλωσε «Βρισκόμαστε στη φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής. Συμπολίτες μας απογράφονται κανονικά μέσω της πλατφόρμας, με τους κωδικούς Τaxis, με μια διαδικασία που δεν διαρκεί περισσότερο από 15 με 20 λεπτά. Δεν είναι λίγοι όσοι την έχουν ήδη οριστικοποιήσει και υπέβαλαν την ηλεκτρονική απογραφή του νοικοκυριού τους».

Για την κατ οίκον διανομή των μοναδικών κωδικών εξέφρασε την ελπίδα «να ολοκληρωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, σε όλη την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «Κανονικά, δεν θα πρέπει να αυτοαπογραφούν οι φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό. Μας ενδιαφέρουν άνθρωποι με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα και όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12μηνη παραμονή στη χώρα.
Για παράδειγμα, οικογένεια με παιδί που σπουδάζει ή βρίσκεται για άλλο λόγο στο εξωτερικό, δεν το καταγράφει ως μόνιμο κάτοικο. Ωστόσο, για πρώτη φορά υπάρχει ειδικό ένθετο φυλλάδιο καταγραφής όλων όσοι έχουν αναχωρήσει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Οσον αφορά στις περιπτώσεις συνεπιμέλειας ανηλίκων, είναι προφανές πως θα δηλωθούν μόνο σε ένα νοικοκυριό, σε εκείνο στο οποίο περνούν περισσότερο χρόνο».

Όσον αφορά απορίες ή ερωτήματα για τη διαδικασία και τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την υποχρέωση να τη φέρουν σε πέρας, ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής διευκρίνισε: «Υπάρχει πάντα δυνατότητα επικοινωνίας με τον απογραφέα της περιοχής ή με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛΣΤΑΤ  για οποιαδήποτε πληροφορία. Μετά την 26η Νοεμβρίου, εάν δεν έχουν απογραφεί, ο απογραφέας θα έρθει στο σπίτι, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και θα προσπαθήσει να τους απογράψει κατά πρόσωπο ή με τηλεφωνική συνέντευξη…
Εκτός από τους 680 μόνιμους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχουν περίπου 70.000 απογραφείς και τομεάρχες, που εκπαιδεύτηκαν και εργάζονται προσωρινά για την ΕΛΣΤΑΤ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα