back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΟΔΥ: Αλλάζει το μοντέλο καταγραφής για κρούσματα και θανάτους

Διαβάστε επίσης

Στα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα βασίζεται από εδώ και στο εξής, το μοντέλο καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ο κ. Ζαούτης, τόνισε ότι θα αξιοποιείται ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας.

Στα νέα δεδομένα που θα παρουσιάσει ο ΕΟΔΥ από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, θα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία όσων έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, ξεχωριστά όμως από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο σύνολο της επικράτειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, των εμβολιασμένων δηλαδή που νόσησαν.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, την Κυριακή 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσά τους και εμβολιασμένοι πολίτες στους οποίους προκύπτουν ότι:

Το 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόσησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson.

Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Ποσοστό 40% των πολιτών είχε λάβει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της Johnson. Οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία ανέρχονται συνολικά στο 40% περίπου.

Ποσοστό μικρότερο του 20% είχε εμβολιαστεί με Pfizer. Αγγίζουν το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% με Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% με JJ. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σήμανε καμπανάκι για τον άμεσο εμβολιασμό με την 3η ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλή Ζαούτη «τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα