back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καναδάς: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βρετανική Κολομβία λόγω πλημμυρών

Διαβάστε επίσης

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά κήρυξε χθες Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες που έπληξαν πολλές πόλεις και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει την αποστολή του στρατού για να συνδράμει τις τοπικές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χόργκαν κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα και οι οποίες προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες, ενώ κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Τέσσερις άλλοι αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις, ανακοίνωσε η αστυνομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Δυστυχώς αναμένουμε ότι θα επιβεβαιώσουμε και άλλους θανάτους τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Χόργκαν.

Μετά τον φονικό καύσωνα του καλοκαιριού στην ίδια περιοχή, ο Χόργκαν προειδοποίησε ότι “αυτά τα γεγονότα αυξάνονται σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο”.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει στόχο την πιο γρήγορη αποκατάσταση των αυτοκινητόδρομων που έχουν κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Λόγω των πλημμυρών διακόπηκε και η κυκλοφορία των τραίνων από και προς το λιμάνι του Βανκούβερ. Εξάλλου οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά βασικών προϊόντων και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα τα ασθενοφόρα. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για 14 ημέρες και μπορεί να παραταθεί.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την ανάπτυξη “αεροπορικής στήριξης των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης, να βοηθήσουν στον ανεφοδιασμό και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις”.

“Εκατοντάδες μέλη των καναδικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται καθ’ οδόν για να βοηθήσουν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να σταλούν στη Βρετανική Κολομβία χιλιάδες στρατιωτικοί.

Παράλληλα ο Τριντό δεσμεύθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση “θα είναι εκεί για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση” μετά “τα ακραία αυτά μετεωρολογικά φαινόμενα”.

Ολόκληροι δρόμοι βρίσκονται κάτω από το νερό σε πολλές πόλεις κοντά στην κοιλάδα Φρέιζερ, ανατολικά του Βανκούβερ, όπου τη Δευτέρα έπεσαν έως και 250 χιλιοστά βροχής.

Σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε μέσα σε 24 ώρες περίπου το 95% των βροχοπτώσεων που συνήθως καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί πρόσφατα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, αλλά και το καλοκαίρι όταν ξέσπασαν στην περιοχή καταστροφικές πυρκαγιές στη διάρκεια ενός πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.

Το 90% του χωριού Λάιτον, 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταστράφηκε στα τέλη Ιουνίου από μια πυρκαγιά η οποία ξέσπασε εν μέσω καύσωνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 49,6 βαθμούς Κελσίου.

Χθες Τετάρτη οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βρετανική Κολομβία ήταν καλύτερες, χωρίς βροχή. Όμως οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει κυρίως εκατοντάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής.

“Κάποιοι εξακολουθούν να είναι κάτω από το νερό, άλλοι έχουν μείνει άστεγοι και χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί”, κατήγγειλε η Λάνα Πόφαμ υπουργός Γεωργίας της επαρχίας.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί δείχνουν μεταξύ άλλων έναν άνδρα με ένα τζετ σκι να τραβά μια αγελάδα με ένα σκοινί προκειμένου να τη σώσει ή έναν άλλο που απομάκρυνε μια κατσίκα από ένα πλημμυρισμένο γκαράζ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα