back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μονιμοποιείται η αναγνώριση μη αναστρέψιμης αναπηρίας – Έξι μέτρα για ΑμεΑ

Διαβάστε επίσης

Την οριστική κατάργηση της υποχρέωσης των αναπήρων πολιτών με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να επανεξετάζονται, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην Οδό Πειραιώς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την μεταστέγαση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ σε σύγχρονες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα θέρμανσης, κλιματισμού και απουσίας χώρων στάθμευσης που αντιμετωπίζει η δομή στην Οδό Πειραιώς. Την ίδια στιγμή δρομολογείται και η αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάργηση της υποχρέωσης επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες παθήσεις συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο Κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου. Με την θέσπιση του Κανονισμού όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή άλλο μη αναστρέψιμο πρόβλημα υγείας έπρεπε να εξετάζονται από επιτροπές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, με τον νέο Κανονισμό:

1) Ενοποιείται και απλοποιείται διάσπαρτο πλέγμα κανόνων που προκαλούσε συχνά σύγχυση και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους με αναπηρία.

2) Αυξάνονται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (από 10 που ήταν έως σήμερα) οι προθεσμίες προσφυγής στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.

3) Προβλέπεται ρητώς ότι τα σημεία διενέργειας των Υγειονομικών Επιτροπών πρέπει να είναι προσβάσιμα στα Άτομα με Αναπηρία

4) Ορίζεται η υποχρέωση, ενημέρωσης των ασφαλισμένων τουλάχιστον 7 ημέρες προ της ημερομηνίας εξέτασης.

5) Αποτυπώνεται ευδιάκριτα η μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας, ενώ

6) μονιμοποιείται το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού.

Δημήτρης Κωστακος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα