back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε συναγερμό η Ευρώπη – Το πρώτο καθολικό lockdown στην Αυστρία – Στα πρόθυρα και η Γερμανία

Διαβάστε επίσης

Η Αυστρία θα επιβάλει από την Δευτέρα καθολικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου. Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid.

«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών.

«Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», είπε, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.

Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Στην Ευρώπη, η πανδημία αναζωπυρώνεται και πολλές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν σκλήρυνση των περιορισμών κατά τις τελευταίες ημέρες.

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν πριν από λίγες ημέρες προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των ραντεβού στα εμβολιαστικά μέτρα.

Ομως, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου από την έναρξη της επιδημίας: χθες η Αυστρία κατέγραψε 15.000 κρούσματα του ιού κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Εν τω μεταξύ, σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά και η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε πριν από λίγο ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορονοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε «σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης». Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.), οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης. Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των Άλπεων», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης σήμερα, με τη συνολική καμπύλη των γερμανικών να κινείται σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της χώρας ότι στη Γερμανία η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, ώστε ένα lockdown, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα