back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ν. Θωμαϊδης: Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών, εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ δείχνει η ανάλυση των λυμάτων

Διαβάστε επίσης

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς παρουσιάζεται εικόνα σταθεροποίησης, όπως δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαΐδης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι με τα νέα μέτρα, το ιικό φορτίο θα μειωθεί και πως βάσει αυτών των δεδομένων, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος δεν θα αγγίξει τους εκατό νεκρούς.

« Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα είναι σταθεροποιημένα, δεν παρατηρείται κάποια περαιτέρω αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαφαίνεται επιπλέον άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική. Επομένως, βρισκόμαστε πιθανότατα στην κορύφωση. Φαίνεται πως λειτούργησαν τα μέτρα που επιβλήθηκαν και σε αυτό συνέβαλε και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες και ειδικά της τρίτης δόσης».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, η επιδημιολογία των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ, δείχνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε σταθεροποίηση σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, εκτός από την Πάτρα όπου υπάρχει αύξηση ενώ και στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα.

«Όπως αποτυπώνεται από την καμπύλη των κρουσμάτων, ο ρυθμός αύξησής τους τείνει προς επιβράδυνση. Ενδεχομένως να υπάρξει και εκεί σταθεροποίηση τις επόμενες εβδομάδες».

Τόνισε, πάντως, πως αν εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει σύντομα μείωση των κρουσμάτων σε ποσοστό 25%.

Σχετικά με το ποια αναμένεται να είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, εκτίμησε ότι «τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλός ο αριθμός. Μέχρι τότε αναμένουμε να έχει ενταθεί ο εμβολιασμός και είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου».

Όσο για το εάν η πανδημία του Covid-19 θα εξακολουθήσει να μας ταλαιπωρεί και το 2022, σημείωσε: «Αν δεν υπάρξουν κάποια νέα στελέχη του ιού τα οποία θα δημιουργήσουν κάποια αναταραχή, η κατάσταση θα είναι καλύτερη τη νέα χρονιά. Ωστόσο, δεν θα σταματήσει ξαφνικά η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα γιατί έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται».

Πάντως, δεδομένου ότι τα λύματα δεν δείχνουν μόνο τις συγκεντρώσεις του κορονοϊού, όπως αποκάλυψε ο κ. Θωμαϊδης, αποτυπώνουν σημαντική αύξηση της χρήσης αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών καθώς και εξαρτησιογόνων ουσιών κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Εν μέσω πανδημίας, έχουν αυξηθεί οι εξαρτήσεις όπως για παράδειγμα η χρήση ουσιών αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, η χρήση αγχολυτικών φαρμάκων εμφανίζει μεγάλη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και ακολούθως μια μικρή πτώση και σταθεροποίηση. Αντιθέτως, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η κατανάλωση καφέ ή νικοτίνης που παραμένουν στα ίδια σταθερά επίπεδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα