Οι ρίζες της Επανάστασης του 21, η πορεία προς την Ανεξαρτησία, οι προσωπικότητες που ανέδειξαν τον Ελληνικό Αγώνα και η συλλογική ταυτότητα. Πτυχές της Ελληνικής ιστορίας σε ένα βιβλίο το οποίο υπογράφει ο κ.Ντούσαν Σπασόγιεβιτς πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας , στην χώρα μας.
Πρόκειται για ένα έργο στην Σερβική γλώσσα προιόν ερευνητικής προσπάθειας από τον συγγραφέα, ο οποίος διαθέτει και ελληνική ρίζα καθώς μέσα από το δέντρο των προγόνων του συνδέεται με την κρητική επανάσταση του 1866…
“H επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν για μένα η πλέον κατάλληλη στιγμή να ολοκληρώσω την ιστορική μου μελέτη περιγράφοντας τα γεγονότα, πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την ελληνική επανάσταση” λέει ο κ.Σπασόγιεβιτς στην συνέντευξή του στον “Αθήνα 984” και την εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (22/11/21)
Η πορεία προς την Ανεξαρτησία
“Πρώτα απ΄όλα η πρόθεσή μου ήταν να μιλήσω στους συμπατριώτες μου για την ελληνική Επανάσταση του 1821, το βήμα προς την ελευθερία της Ελλάδας, την συγκρότηση του κράτους και την σύγχρονη ταυτότητα των Ελλήνων. Όμως, δυστυχώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε άλλο βιβλίο στη Σερβική γλώσσα για την σύγχρονη ελληνική ιστορία και την επανάσταση. Με το βιβλίο μου θέλω να δώσω στους αναγνώστες μια ευκαιρία να γνωρίσουν την σύγχρονη Ελλάδα και τον λαό της. Να εμβαθύνουν στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, στην σύγχρονη συλλογική εθνική της ταυτότητα και βεβαίως στον αγώνα για την απελευθέρωση, που όπως όλοι ξέρουμε, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου Βαλκανικού κράτους στην σύγχρονη εποχή” λέει ο κ. Σπασόγιεβιτς το βιβλίο του οποίου προλόγισαν ο κ.Σπύρος Σφέτας καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Μίλαν Ρίστοβιτς, διακεκριμένος Σέρβος ιστορικός και πανεπιστημιακός καθηγητής.
Όπως εξηγεί ο πρέσβης της Σερβίας το βιβλίο εστιάζει στον αγώνα του ’21 αλλά η μελέτη του ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και τελειώνει στην συμφωνία του Βουκουρεστίου το 1913.
Εθνική συνείδηση και ιστορία των Βαλκανίων
“Το βιβλίο μιλάει για την εθνική συνείδηση των σύγχρονων Ελλήνων, τις ρίζες της Ελληνικής Επανάστασης και το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Μιλάει για το μεγάλο ρόλο που έπαιξε η θρησκεία και γενικά για την ιστορία των Βαλκάνιων και της Ευρώπης. Αναφέρεται σε πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του αγώνα, σε προσωπικότητες των γραμμάτων της εποχής όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, Ιωάννης Καποδίστριας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Κωλέτης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αλλά και ο Ρήγας Φερραίος φυσικά, ο οποίος εκτελέστηκε στο Βελιγράδι από τους Οθωμανούς. Το βιβλίο αναφέρεται σε ευρωπαικές προσωπικότητες που υποστήριξαν τον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία, όπως ο Πούσκιν και ο Βύρωνας”σημειώνει ο κ. Σπασόγιεβιτς ο οποίος χρησιμοποίησε ποικίλες ιστοριογραφικές πηγές, ιστορικό υλικό, και απομνημονεύματα όπως του Κολοκοτρώνη και του Καποδίστρια. Παράλληλα αξιοποίησε υλικό από αρχεία της Παλιγγενεσίας της Βουλής των Ελλήνων.
Σε άπταιστα ελληνικά
“Σκοπός του έργου είναι απλοί αναγνώστες αλλά και ειδικοί να ενημερωθούν για αυτό το σημαντικό τμήμα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, αλλά και για την ιστορία των Βαλκάνιων και της Ευρώπης, αναφέρει ο κ.Σπασόγιεβιτς σε άπταιστα Ελληνικά. Παράλληλα με τις μακρυνές Ελληνικές ρίζες, αφιέρωσε χρόνο για την εκμάθηση της γλώσσας. Ένα μέρος των γνώσεών του μάλιστα οφείλεται στην παρακολούθηση συνεδριάσεων της Βουλής…
“Από την πλευρά της μητέρας μου είχα έναν πρόγονο ο οποίος πολέμησε στην επανάσταση της Κρήτης το 1866” λέει “Σχετικά με τα ελληνικά τα έμαθα όχι γρήγορα, αλλά εύκολα, μέσα σε δύο χρόνια. Πιστεύω ότι όταν κάνεις κάτι από μεγάλη αγάπη, δεν μπορεί να είναι δύσκολο. Έκανα βέβαια πολλά λάθη, το μεγαλύτερο ήταν ότι ήθελα να μάθω πρώτα την πολιτική ορολογία . Στον πρώτο χρόνο καταλάβαινα τι έλεγαν στη Βουλή ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μητσοτάκης, ήξερα τι σημαίνει η λέξη “αλυτρωτισμός”, “νομοσχέδιο”και “ομοσπονδία”. Αλλά δεν μπορούσα να αγοράσω στη λαϊκή, μαϊντανό και σύκα και δεν ήξερα να ζητήσω στην ταβέρνα ένα πηρούνι. Το πιο δύσκολο για μένα ήταν η καθαρεύουσα στην οποία είναι γραμμένα τα περισσότερα βιβλία και οι πηγές που χρησιμοποίησα όταν έγραφα το βιβλίο” καταλήγει ο κ.Σπασόγιεβιτς με την σημειώση της σύνδεσης της Σερβίας με την Ελλάδα.
“Η Σερβία έγινε ανεξάρτητο κράτος στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Αλλά ξεκινήσαμε δική μας επανάσταση το 1804 και το 1815 στις οποίες συμμετείχαν και πολλοί Έλληνες”.
Ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπήρξε Υφυπουργός και μετέπειτα Άναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, ενώ υπηρέτησε ως πρέσβης και στην Τουρκία.Συγγραφέας δύο βιβλίων έχει λάβει το 2007 το «Μετάλλιο Τιμής» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Γ.Αποστολίδης