back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ταξίδι στην ακριτική Ελλάδα με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πρέσπα – Σταγόνες Υδάτινων κόσμων»

Διαβάστε επίσης

Ένα ταξίδι στην Πρέσπα μακριά από αυτό που -όσοι βρισκόμαστε στις μεγαλουπόλεις- ονομάζουμε καθημερινότητα, μας υπόσχεται το ντοκιμαντέρ «Πρέσπα – Σταγόνες Υδάτινων κόσμων».

”Είναι ένα οδοιπορικό ”μέσα” από τα μάτια ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί αυτόν τον τόπο, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού του κάλλους”, όπως είπε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή ”Μια ημέρα στην Αθήνα”, η κα Ανδρονίκη Χριστάκη, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ.

Στην διάρκεια των γυρισμάτων μίλησαν με ανθρώπους των Πρεσπών και βρέθηκαν αντιμέτωποι με συγκλονιστικές μαρτυρίες, οι οποίες φώτισαν ακόμα περισσότερο την ιστορική αναδρομή. Η καθημερινότητα όσων ζουν εκεί αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, είναι σημαντικά στοιχεία του ντοκιμαντέρ.

Είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος από την πρώτη φορά που θα την επισκεφθεί. Σημαντικό ρόλο παίζουν…το όμορφο τοπίο και ο γεωφυσικός της πλούτος, όσο και η γεωγραφική της θέση. ”Είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών για αυτό έχει και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου. Διατρέχοντας κάποιος την ιστορία της Πρέσπας από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι σαν διατρέχει την ιστορία της Ελλάδος” εξηγεί η σκηνοθέτιδα.

Tο ντοκιμαντέρ κέρδισε τις εντυπώσεις στο διαγωνισμό Cannes – World Film Festival του Σεπτεμβρίου και απέσπασε δύο βραβεία …“Καλύτερης Γυναικείας Σκηνοθεσίας” για την Ανδρονίκη Χριστάκη και “Καλύτερου Μοντάζ” για τον Δημήτρη Κωνσταντίνου Hautecoeur. Καθώς και μια υποψηφιότητα της Κατερίνας Μαραγκουδάκη στην διεύθυνση φωτογραφίας.

Ταξιδεύοντας σε αυτή την πανέμορφη και συνάμα μακρινή περιοχή της πατρίδας μας, έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσω του ντοκιμαντέρ στην ακριτική Ελλάδα. ‘Αλλωστε, η Μικρή Πρέσπα είναι ένας από τους υγροβιότοπους που προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ . Εκεί μπορεί να συναντήσει ο ταξιδιώτης αναρρίθμητα είδη φυτών και βουνοκυπαρίσσια αλλά και σπάνιας οικολογικής αξίας πανίδα.

Πολλά από τα είδη που ”κατοικούν” στη λίμνη και γύρω από αυτήν, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι αργυροπελεκάνοι και οι ροδοπελεκάνοι, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες είναι μερικά από τα είδη που συναντάμε σε αυτό το μέρος, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας. Ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλει τις ομορφιές της πατρίδας  μας αλλά μας φέρνει και πιο κοντά στους ανθρώπους που ”φυλάνε Θερμοπύλες”, σίγουρα, αξίζει την προσοχή μας.

Δέσποινα Σιδέρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα