back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

HOUSE2: Μια δεύτερη οικογένεια για ασυνόδευτα ανήλικα στη Νέα Ιωνία

Διαβάστε επίσης

31 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, μεταξύ αυτών, και ανήλικες μητέρες έχουν φιλοξενηθεί, συνολικά, στο HOUSE 2, στην Νέα Ιωνία. Πρόκειται για τον δεύτερο ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ),  ο οποίος λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2020. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών όταν φεύγουν από τη δομή επανενώνονται με κάποιον συγγενή τους, ο οποίος έχει επιβιώσει και ζει σε ευρωπαϊκή χώρα.

«Ο ξενώνας έχει χωρητικότητα για 16 παιδιά. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να φιλοξενεί αγόρια από 6 έως 12 χρονών και ανήλικες μητέρες με τα παιδιά τους, ωστόσο επειδή έρχονται αδέλφια και προκειμένου να μη χωριστούν φιλοξενούμε και κοριτσάκια», λέει στον Αθήνα 9.84, η διευθύντρια του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, Δήμητρα Αδαμαντίδου. «Τα παιδιά, που φιλοξενούνται, αυτή την περίδο, είναι από 4,5 έως 12 ετών και 2 ανήλικες μητέρες. Συνολικά έχουμε φιλοξενήσέι 6 ανήλικες μητέρες, η μία, μάλιστα, ήρθε λίγο πριν γεννήσει».

Παιδιά με εισαγγελική εντολή και παιδιά μόνα

«Μια νέα ομάδα, ωστόσο, που δεχόμαστε αυτή τη περίοδο είναι παιδιά, που έρχονται με εισαγγελική εντολή καθώς η οικογένειά τους ή οι συγγενείς, με τους οποίους ζουν στη χώρα μας, είναι ακατάλληλοι», σημειώνει η κα Αδαμαντίδου. «Αυτά τα παιδιά αφού ανήκουν στον προσφυγικό πληθυσμό, θεωρούνται ασυνόδευτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για το ποιός θα αναλάβει την φροντίδια αυτών των παιδιών καθώς θα παραμείνουν στην Ελλάδα. ‘Οπως επίσης και τα παιδιά, που δεν έχουν κανέναν, πουθένα, ούτε γονιό ούτε συγγενή. Θα πρέπει όλοι οι φορείς παιδικής προστασίας να βρουν λύσεις για αυτές τις περιπτώσεις. Προς το παρόν τα φιλοξενούμε στους δύο ξενώνες μας αλλά ανησυχούμε για το μέλλον τους».

Η καθημερινότητα των παιδιών

«Τα παιδιά στην καθημερινότητά τους βιώνουν σταθερότητα, συνέπεια, πάνε σχολείο, συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες αθλητικές, πολιτιστικές κλπ. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί και προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τους εθελοντές μας, γενικά υπάρχει στον ξενώνα μια οικογενειακή ατμόσφαιρα», επισημαίνει η κα Αδαμαντίδου.

Η γειτονιά αρωγός

«Είμαστε τυχεροί γιατί εκτός από κάποια λίγα δύσκολα περιστατικά η γειτονιά μας έχει δεχτεί με αγάπη όπως και το σχολείο. Μας φέρνουν, συχνά, ρούχα, παιχνίδια κλπ. ¨Ενα συγκινητικό παράδειγμα είναι η εθελόντρια μας, 85 ετών, πρώην παιδαγωγός, η οποία έρχεται με το μπαστουνάκι της, και απασχολεί τα παιδιά και αυτά το χαίρονται ιδιαιτέρως. Επίσης η κομμώτρια της γειτονιάς, μας προσφέρει τις υπηρεσίες της, αφιλοκερδώς. Οι άνθρωποι, ευτυχώς, στέκονται στο πλευρό μας και εμείς, από την πλευρά μας επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με την κοινωνία», καταλήγει η διευθύντρια του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει, εθελοντικά, κάποια βοήθεια στην φροντίδα των παιδιών μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο στα τηλέφωνα 211 1184269 και 210 3813290.

Το HOUSE2 χρηματοδοτείται από τα EEA Grants μέσω του προγράμματος II «Άσυλο και μετανάστευση (Αντιμετώπιση επείγουσων αναγκών για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων)», χρηματοδότηση, που διαχειρίζεται η ΣΟΛ Crowe και η Human Rights 360.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα