back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Οι ψαράδες απειλούν με αποκλεισμό του Καλαί και της Σήραγγας της Μάγχης

Διαβάστε επίσης

Γάλλοι αλιείς σχεδιάζουν να αποκλείσουν τη Σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλέ αύριο, για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει εκδώσει περισσότερες αλιευτικές άδειες για εκείνους μετά το Brexit.

Μέλη της ένωσης αλιέων δήλωσαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου σήμερα, ότι ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων θα χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό της Σήραγγας της Μάγχης.

Λονδίνο και Παρίσι είναι «στα μαχαίρια» με επίκεντρο τον αριθμό των αδειών που η Βρετανία διαθέτει σε γαλλικά αλιευτικά, επιτρέποντάς τους να ψαρέψουν στα βρετανικά ύδατα, από τότε που η χώρα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία και οι αλιείς της υποστηρίζουν ότι περισσότερες άδειες θα έπρεπε να έχουν διατεθεί και ότι η υπομονή εξαντλείται. Η Βρετανία ανταπαντά ότι σέβεται τις συμφωνίες για τη μετά το Brexit εποχή.

«Αυτή είναι η επίδειξή μας της ποιότητας και ικανότητας των επαγγελματιών ψαράδων να κινητοποιηθούν ως απάντηση στην προκλητική, περιφρονητική και ταπεινωτική συμπεριφορά της Βρετανίας προς εκείνους», είπε ο Ζεράρ Ρομιτί, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αλιέων.

Οι Γάλλοι αλιείς έχουν και κατά το παρελθόν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Τον Απρίλιο, εμπόδισαν την πρόσβαση φορτηγών που μετέφεραν ψάρια από τα βρετανικά νερά προς τα κέντρα επεξεργασίας στη Γαλλία.

“Απογοητευμένη” η βρετανική κυβέρνηση από την απειλή Γάλλων αλιέων

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει «απογοητευμένη» από την απειλή μιας ένωσης Γάλλων αλιέων ότι θα αποκλείσουν τη σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλέ και κάλεσε τις γαλλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστεί η μεταφορά εμπορευμάτων.

Η ένωση των Γάλλων αλιέων προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποκλείσει την πρόσβαση σε τρία λιμάνια και στη σήραγγα από την οποία περνούν τα εμπορεύματα, με αίτημα την έκδοση περισσότερων αλιευτικών αδειών.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τις απειλές για διαμαρτυρίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς, επαφίεται στους Γάλλους να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν παράνομες ενέργειες και ότι δεν θα επηρεαστεί το εμπόριο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα