back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Επιστροφή της ΕΕ στην δημοσιονομική αυστηρότητα από το 2023 θέλει η νέα κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Την επιστροφή της ΕΕ στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από το 2023 και μετά θα επιδιώξει η πρώτη τριμερής κυβέρνηση συνασπισμού στην Γερμανία, παράλληλα με τη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, σημειώνει το Reuters.

Στο κείμενο της συμφωνίας για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς  είναι προφανής η προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ των πολύ διαφορετικών πολιτικών προγραμμάτων για την οικονομία . Έτσι, οι Πράσινοι που δεν είναι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής αυστηρότητας εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν παραχώρηση υπέρ του δημοσιονομικού  “ρεαλισμού” με αντάλλαγμα την εφαρμογή ορισμένων κορυφαίων στο πρόγραμμα τους περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως η δέσμευση για τερματισμό της χρήσης άνθρακα το 2030 και όχι, όπως τώρα προβλέπεται, το 2038.

Σύμφωνα με το Reuters  οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συμφώνησαν, επίσης,  “να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έδωσαν σήμα ότι είναι ανοικτοί στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, γνωστού και ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης”. “Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) έδειξε την ευελιξία του. Σε αυτήν τη βάση, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και να διασφαλίσουμε βιώσιμες και φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις”, αναφέρει η συμφωνία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

“Η περαιτέρω ανάπτυξη των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους στόχους προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους έναντι των προκλήσεων της εποχής. Το ΣΣΑ θα πρέπει να γίνει απλούστερο και πιο διαφανές, προκειμένου επίσης να ενισχυθεί η επιβολή του”, αναφέρεται στο έγγραφο της συμφωνίας.

Το μανιφέστο της νέας κυβέρνησης επιμένει ότι η δημοσιονομική “υπευθυνότητα” των κυβερνήσεων της ευρωζώνης αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει η (χαλαρή) νομισματική πολιτική να παίζει τον ρόλο της ενώ υπογραμμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης “απέδειξε την ευελιξία του”, και ότι το Ταμείο Ανασυγκρότησης αποτελεί “προσωρινό εργαλείο”.

Η παρουσίαση του κειμένου συμφωνίας της κυβέρνησης ” φανοστάτης ” έγινε δυνατή μετά από μόλις 73 ημέρες διαπραγματεύσεων. Ως δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον καγκελάριο προβάλει ο  αρχηγός των τρίτων σε κοινοβουλευτική δύναμη Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ για τον οποίο θεωρήθηκε αυτονόητο ότι θα κατοχυρώσει τη περίβλεπτη θέση του του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου που οπωσδήποτε ανησυχεί για τα σχέδια των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Στο πλαίσιο αυτό του ρεαλιστικού συμβιβασμού οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν την έγκριση της αύξησης του ομοσπονδιακού κατώτατου ωρομισθίου κατά 25% στα 12 ευρώ όπως και την έγκριση του πολύ φιλόδοξου προγράμματος κατασκευής νέων κατοικιών που στόχο έχει την ενισχυμένη προστασία των ενοίκων και την εξάλειψη του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης στέγης έως το 2030.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα