back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Τι δείχνουν τα στοιχεία της δεύτερης ετήσιας έκθεσης για τη βία κατά των γυναικών

Διαβάστε επίσης

Μια βίαιη συμπεριφορά δε είναι τυχαία και μπορεί να επαναληφθεί, να μην προσπαθεί η γυναίκα να επιβιώσει μέσα στο φόβο, να μην σιωπούμε και να στρέφουμε αλλού το βλέμμα» ήταν το μήνυμα της υφυπουργού Εργασίας, Μαρίας Συρεγγέλα, στο πλαίσιο της Επετειακής αναφορά στη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του Σχεδίου για την κακοποίηση των γυναικών αλλά και στη νέα καμπάνια που έχει ευαισθητοποιήσει γυναίκες και νέους που τονίζει ότι οι λέξεις των θυτών γίνονται μαχαιριές για τις γυναίκες.

«Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία, για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής (και υλοποιούνται από το ΚΕΘΙ και τους Δήμους), καθώς και 19 ξενώνες φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Επίσης, το Δίκτυο περιλαμβάνει και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν, στηρίζει και ενημερώνει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν και με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στόματα που ήταν κλειστά ακόμη και για χρόνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να αποκαλύψουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται και στη 2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ., isotita.gr».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, την ίδια χρονιά, 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020, ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.

«Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προωθούμε ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να εξασφαλίσουμε στις γυναίκες ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον φόβο, την κακοποίηση και τις διακρίσεις. Η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία η δράση των ίδιων των πολιτών, αλλάζοντας νοοτροπίες και στερεότυπα και δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ελευθερίας», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.

«Το γυναικείο φύλο εξαιτίας στερεοτύπων παραμένει το πιο ευάλωτο, να συμπαρασταθούμε στις γυναίκες να μιλήσουν για ότι πέρασαν ανεξαρτήτως μορφής βιας», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας Μπάμπης Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού της πανδημίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας και πως για πρώτη φορά έχει ανοίξει το ζήτημα της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστού αδικήματος στον ποινικό κώδικα.

«Έχουμε υπέρτατη υποχρέωση να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε κέλυφος ασφάλειας για όλα τα μέλη της κοινωνίας μας, είναι από τους λίγους στόχους που υπάρχει συναντίληψη και καθολική συνεργασία» επεσήμανε η βουλευτής της ΝΔ, Αννα Καραμανλη.

Να μην δίνει αντιφατικά μηνύματα η πολιτεία ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αγγελος Τόλκας, τονίζοντας ότι ήδη στη χώρα μας υπάρχουν 13 διαπιστωμένες δολοφονίες κατά γυναικών. «Στόχος της επετειακής αναφοράς η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας να παροτρύνουμε όσες φοβούνται, να τους πούμε είμαστε δίπλα σας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε κατάλληλη εκπαίδευση από τους αστυνομικούς και τους δικαστές που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις. «Η βια κατά των γυναικών είναι δίπλα μας και εκκωφαντικά θορυβώδης» τόνισε

«Οι καταγγελίες για τις γυναικοκτονίας αυξάνονται αλλά δε είναι ικανές να σταματήσουν τους δράστες.. Κάποιοι άνδρες μέσα στην πανδημία βρήκαν για εκτόνωση τον εύκολο σάκο του μποξ τις γυναίκες και τα κορίτσια τους» τόνισε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, που υποστήριξε ότι ως γυναίκα και ως μητέρα τριών κοριτσιών έχει συγκλονιστεί από τα πολλά και τραγικά συμβάντα ζητώντας να υιοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία από τον Ποινικό Κώδικα.

Στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που γεννούν την ανασφάλεια για την εκμετάλλευση των γυναικών αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη τονίζοντας ότι η ρίζα του προβλήματος οφείλεται στην ανισότητα της θέσης των γυναικών σε όλες τις κοινωνίες και τις καπιταλιστικές εκφάνσεις του συστήματος. Υποστήριξε δε ότι εκτός των 13 γυναικών που δολοφονήθηκαν και έγινες γνωστές.

Στέλλα Παπαμιχαήλ , ΑΠΕ ΜΠΕ 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα