back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δίκη ψευτογιατρού: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις – «Βότανα 7.200 ευρώ και καμία χημειοθεραπεία»

Διαβάστε επίσης

Με συγκλονιστικό τρόπο ο πρώτος μάρτυρας στη δίκη του 48χρονου ψευτογιατρού, ο οποίος έχασε τον πατέρα του από καρκίνο το 2015, περιέγραψε καρέ – καρέ στο δικαστήριο τις πρώτη επαφή και τις συμβουλές που τους έδωσε ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανιζόταν ως ογκολόγος που εργάζεται στην Ελβετία και την Αμερική.

«Ό,τι κάναμε, το κάναμε για να τον βοηθήσουμε» κατέθεσε με λυγμούς ο γιος του θύματος, που «μπλέχτηκε» στα δίχτυα του κατηγορούμενου, με την ελπίδα ότι ο πατέρας του θα καταφέρει να νικήσει τον καρκίνο και να κρατηθεί στη ζωή. Ελπίδα που αποδείχθηκε μάταια.

Στην πρώτη κιόλας επαφή ο κατηγορούμενος γιατρός αφού πληροφορήθηκε την κατάσταση του ασθενούς αποφάνθηκε ότι «οι γιατροί κάνουν χημειοθεραπείες για να παίρνουν μίζες από φαρμακευτικές εταιρίες και στο εξωτερικό κάνουν πια άλλες θεραπείες». Και στην επόμενη κιόλας συνάντηση συνέστησε να σταματήσει ο πατέρας του τις χημειοθεραπείες. Ήταν το πρώτο στάδιο για να ξεκινήσει το «εμπόριο ελπίδας».

«Μου είπε ότι θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο. Μια διατροφή σε αντιοξειδωτικές ίνες και κάποια εκχυλίσματα και βότανα που παρασκεύαζε ο ίδιος και θα μπορούσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Μου είπε να σταματήσει την χημειοθεραπείες γιατί ο ασθενής γίνεται ράκος, ενώ με τη δίκη του μέθοδο θα ενισχύονταν το ανοσοποιητικό. Τον ρώτησα πως βλέπει την κατάσταση και είπε ότι είναι δύσκολη αλλά θα αυξήσουμε κατά 80% το προσδόκιμο ζωής. Μου είπε ότι ακόμα και καλά να μη πάει, θα στέκεται στα πόδια μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε ο μάρτυρας εξηγώντας ότι ακούγοντας αυτά τα λόγια ένιωσε ελπίδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αντίτιμο της νέας εναλλακτικής μεθόδου θεραπείας που συνέστησε ο κατηγορούμενος.

«Ήθελε μόνο την κάλυψη του κόστους των βοτάνων, το οποίο ήταν ακριβό. Ήταν 7.200 ευρώ περίπου και του λέω «τι βότανα είναι αυτά να τα μαζέψω εγώ» και μου είπε ότι δεν είναι απλό, ότι είναι εκχυλίσματα και παρασκευάζονται στο εργαστήριο του».

Παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες του, αφού προηγουμένως είχαν πληρώσει τα χρήματα που τους ζήτησε ο κατηγορούμενος, ο μάρτυρας περιέγραψε ότι ο πατέρας του χειροτέρευε συνεχώς και τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο για να ζητήσει βοήθεια. «Μου είπε έλα να με βρεις σε ένα νοσοκομείο πίσω από το Χίλτον και εμφανίστηκε με ποδιά γιατρού και μου έδωσε ένα χάπι να το πάω στον πατέρα μου κι ένα μέλι από το Άγιο Όρος. Η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς. Από τα μέσα Ιουλίου ο πατέρας μου χρειάστηκε συσκευή οξυγόνου. Εμείς είχαμε διακόψει τις θεραπείες στο νοσοκομείο γιατί είχαμε πλέον κατηγορούμενο γιατρό. Αν και χειροτέρευε η κατάσταση, εκείνος επέμενε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δόσεις των βοτάνων για να μικρύνουν οι όγκοι. Όλο και αύξανε ποσότητες υγρών, που στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πατέρας μου δε γινόταν. Του δημιουργούσε τυμπανισμούς, αυτό πίεζε τον πνεύμονα».

Η κατάσταση του ασθενούς χειροτέρευε συνεχώς, σε σημείο που χρειάστηκε να κάνει παρακεντήσεις για να αφαιρείται το υγρό που συγκεντρώνονταν στον πνεύμονα του. «Εμείς του λέγαμε ότι ο ασθενής χειροτερεύει, έλα να τον δεις. Ήρθε γύρω στις αρχές Αυγούστου και μας έδειξε ταυτότητα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού . Αφού είχαμε ξεκινήσει παρακεντήσεις, τον πήραμε και του είπαμε ότι ο ασθενής δε μπορεί να πιει. Και μας είπε να πάρουμε νοσοκόμα που θα του βάζει με ορό με τα βότανα. Από ένα σημείο και μετά οι φλέβες του καταστρέφονταν και το υγρό ήταν κάπως καυστικό και του δημιουργούσε σαν εκζέματα. Μια ημέρα πριν πεθάνει μας είπε να του δώσουμε σόδα με νερό για να φύγουν τα φλέγματα», είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια στην η μητέρα ενός 16χρονου αγοριού, θύμα και αυτή του 48χρονου «ψευτογιατρού» στην κατάθεσή της στο δικαστήριο τόνισε: «εμπιστεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου σε ένα δολοφόνο, πως το άφησα; Μπορούσαμε να πάμε στην Ελβετία, αλλά δε πίστεψα ότι θα μπορούσαν να το κάνουν καλά». Η γυναίκα με δάκρυα στα μάτια είπε πως ο 48χρονος την έπεισε πως το παιδί της που έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο θα είχε πλήρη ιάση. Την έκανε να ελπίζει, έναντι βέβαια πάντα υψηλής αμοιβής. Το αποτέλεσμα ήταν το παιδί να καταλήξει με κώμα στο νοσοκομείο και να αποβιώσει.

Τραγική ειρωνεία; Ακόμα και τότε ο ψευτογιατρός της έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά. «Δεν καταλάβαινα τι γίνεται, ποια η αλήθεια και ποια ψέματα, μου σπατάλησε τη ζωή του παιδιού μου, τη ροκάνισε…», κατέθεσε η μητέρα του παιδιού ξεσπώντας σε λυγμούς, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός πως εξαιτίας της εμπιστεύθηκε τον κατηγορούμενο και η οικογένεια ενός ακόμα 14χρονου κοριτσιού, επειδή η δική της οικογένειας του είχε εμπιστευθεί τη ζωή του παιδιού της.

Η οικογένεια του 16χρονου έδωσε στον «ψευτογιατρό» 22.000 ευρώ για τα αποστάγματα και τις ενέσεις που έκανε ο γιος του όπως κατέθεσε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως γνώρισε το «ψευτογιατρό» μέσω μία δικηγόρου. «Μου μίλησε με σπουδαία λόγια η δικηγόρος, για ένα μεγάλο βιογραφικό, ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο. Πρώτο στίγμα, που πήρα από τη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, είναι ότι υπάρχουν θεραπείες για λίγους που δεν μπορούν να τις έχουν όλοι οι άνθρωποι. Μου είπε «εγώ μπορώ να τις παράσχω». Εξέφρασα αμφιβολίες. Η απάντηση που πήρα είναι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα, πειραματικά, εξειδικευμένα, αποκλειστικά για αυτόν τον ασθενή». Η πρώτη συνάντηση όπως είπε η μάρτυρας με τον κατηγορούμενο έγινε σε ιδιωτική κεντρική κλινική των Αθηνών «Ήταν κλινική με πάρα πολύ κόσμο. Ήταν ένας πολύ καλοντυμένος κύριος, με φυσιολογική παρουσία. Ποτέ δε φορούσε στολή γιατρού».

Η μάρτυρας περιέγραψε πως το παιδί της υποτροπίασε, με τον κατηγορούμενο να τους λέει πως «Δεν υπάρχει υποτροπή. Αυτά είναι πλασματικά».

Ο έφηβος άρχισε τη θεραπεία του «ψευτογιατρού» ωστόσο όπως περιέγραψε η μάρτυρας άρχισε να αδυνατίζει χάνοντας 20 κιλά σε δύο μήνες.

Ο «ψευτογιατρός», όπως περιέγραψε η μάρτυρας ακόμα και πριν πέσει σε κώμα το παιδί της, της έλεγε ότι κάνει εμετούς λόγω γαστρεντερίτιδας ενώ επαναλάμβανε τη χαρακτηριστική του φράση «μη φοβού».

 

Πατέρας του 16χρονου αγοριού

«Ξέραμε ότι η περίπτωση του παιδιού μας ήταν δύσκολη, αλλά κερδίζαμε χρόνο. Δυστυχώς επιλέξαμε το δρόμο κατηγορούμενου» κατέθεσε ο πατέρας του 16χρονου αγοριού, θύματος του κατηγορούμενου ψευτογιατρού , ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως ο γιός του θα μπορούσε να ζει αν δεν είχαν συναντήσει το κατηγορούμενο.

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο «ψευτογιατρό» ο μάρτυρας τον περιέγραψε σαν έναν άνθρωπο που είχε τον τρόπο του να σε πείθει πως όλα έλεγε ήταν αλήθεια.

Στη συνέχεια αφού περιέγραψε τις συναντήσεις που είχε μαζί του ακόμα και σε κλινική , όπου εμφανιζόταν ως γιατρός , είπε πως αρχικά δεν είχε γίνει αναφορά για κάποιο χρηματικό ποσό αφήνοντας να εννοηθεί ότι βοηθάει αφιλοκερδώς τα ελληνόπουλα.

Ωστόσο, σε μία από τις επόμενες συναντήσεις τους μίλησε για την αμοιβή του αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ήταν μικρό ποσό, λέγοντας μας ότι εάν πηγαίναμε στην Ελβετία, θα ήταν εκατομμύριο. Δεν είχα μαζί μου χρήματα και δυσαρεστήθηκε. Του είπα «Μην στεναχωριέστε. Θα σας τα στείλω σε τραπεζικό λογαριασμό». Τελικά, του είπα ότι θα του τα πάω την επόμενη το πρωί,του έδωσα σε ένα φάκελο 22.000 ευρώ.

Πρόεδρος: Το παιδί, εάν δεν είχε γίνει όλο αυτό με τον κατηγορούμενο, θα ζούσε;

Μάρτυρας: 100%. Με το χειρουργείο των Γερμανών, θα ζούσε τρία χρόνια.

Ξέραμε ότι η περίπτωση ήταν δύσκολη αλλά κερδίζαμε χρόνο. Δυστυχώς επιλέξαμε το δρόμο κατηγορούμενου.

Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Νοεμβρίου.

Μίνα Μουστάκα

 

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα