back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσακλόγλου: Πως διευρύνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

Διαβάστε επίσης

Απαγορευτική είναι η απασχόληση των διανομέων σε ψηφιακές πλατφόρμες ως ανεξαρτήτως απασχολουμένων ή η μετατροπή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας τους, αν δεν πληρούνται σωρευτικά τέσσερα κριτήρια.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη, καμία διάταξη του νέου νόμου 4808/2021 δεν δίνει το δικαίωμα στις πλατφόρμες να τροποποιούν μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των διανομέων χωρίς να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια:

α) Να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου.

β) Να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα.

γ) Να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει.

δ) Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

Επιπλέον, ακόμα και αυτοί που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητων υπηρεσιών αποκτούν για πρώτη φορά τα εξής δικαιώματα:

α) Να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις.

β) Να απεργούν.

γ) Να απαιτούν από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζονται την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την παροχή έργου (π.χ. καύσιμα, προστατευτικό κράνος, έξοδα συντήρησης μεταφορικού μέσου, κ.λπ.).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα