back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Θάνος: Είναι βέβαιο ότι θα μας έρθει η μετάλλαξη ”Όμικρον”, δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία

Διαβάστε επίσης

«Έχουμε επανελέγξει 40.000 δείγματα των τελευταίων ημερών, τα οποία συγκρίναμε με την παγκόσμια βάση δεδομένων για το στέλεχος Όμικρον. Βάσει αυτών, προκύπτει ότι στη χώρα μας μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε και τα πιο πρόσφατα δείγματα, δεν υπάρχει η μετάλλαξη ”Όμικρον”. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα μας έρθει», δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δημήτρης Θάνος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Όπως εξήγησε, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μετάλλαξη «’Ομικρον» έχει αυξημένη μεταδοτικότητα ή αν είναι επικίνδυνη, εκτιμώντας ωστόσο, ότι έχει όλα τα “προσόντα” προκειμένου να καταστεί εξίσου μεταδοτική με τη «Δέλτα».

Υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» εντοπίζεται στο 100% των δειγμάτων στην Ελλάδα και σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη μεταλλακτικότητα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές υποπαραλλαγές μια εκ των οποίων είναι η Δέλτα +.

Ο κ. Θάνος, έκανε λόγο για μια διαρκή μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τονίζοντας ότι υπάρχουν 40 διαφορετικά δημόσια εργαστήρια σε όλη τη χώρα που διενεργούν μοριακούς ελέγχους.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα τελειώσει εύκολα η πανδημία. Δεν έχει πρακτική σημασία εάν εμβολιαστούμε κατά 90% όλες οι προηγμένες χώρες. Καινούργια στελέχη θα εμφανίζονται σε περιοχές που ο εμβολιασμός είναι χαμηλός. Αυτό συμβαίνει τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει 50 μεταλλάξεις εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεϊνη ακίδα, όταν, την ίδια στιγμή, το στέλεχος Δέλτα έχει 10-12 μεταλλάξεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα