back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σκωτία: Εντοπίστηκαν έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον

Διαβάστε επίσης

Έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19 εντοπίστηκαν στη Σκωτία, κάποια εκ των οποίων δεν συνδέονται με ταξίδια στη νότια Αφρική, προκαλώντας ανησυχίες ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται ήδη στην κοινότητα.

Νωρίτερα η Βρετανία ανακοίνωσε τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, η οποία όπως είπε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο συνιστώντας έναν “πολύ υψηλό” παγκόσμιο κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων.

Τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν όλα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς τη νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωσή της.

“Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδίων ή σύνδεση με την νότια Αφρική”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας Τζον Σουίνι.

“Επομένως αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό…η Όμικρον…να κυκλοφορεί εντός της κοινότητας”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία έπειτα από την εμφάνιση της Όμικρον.

Ζήτησε επίσης από την Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης να επανεξετάσει επειγόντως το θέμα της ενισχυτικής δόσης για άτομα κάτω των 40 ετών και τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης.

Υπουργοί και επιστήμονες λένε ότι ακόμη και αν τα εμβόλια αποδειχτούν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον θα προσφέρουν και πάλι μεγαλύτερη προστασία και θα μειώνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες.

Ο Άντονι Χάρντεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεδομένου πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τη συγκεκριμένη παραλλαγή, συνιστάται η αύξηση των εμβολιασμών του πληθυσμού.

“Αναπόφευκτα όλοι θα λάβουν ενισχυτική δόση αλλά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα γίνει με μια λογική σειρά”, είπε στην τηλεόραση του BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα