back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στον ΟΓΑ εντάσσονται επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι των χωριών

Διαβάστε επίσης

Στον ΟΓΑ θα υπάγονται εφεξής, όλοι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι που ασκούν κάποιας μορφής επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς έως 2.000 κατοίκων.

Ωστόσο, ειδικά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων εξακολουθεί να ισχύει η ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, μέσω της επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως διαμορφώθηκε στον τελευταίο νόμο για το ασφαλιστικό (ν.4670/20 αρ. 35).

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ορίζει ότι από 24 Απριλίου 2021 και μετά, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι δεν θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, όπως ίσχυε παλιότερα.

Η σχετική διάταξη, αφορά όλες τις περιπτώσεις ασφάλισης, από την 1.1.2017 και μετά.

Τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει γι αυτές τις περιπτώσεις ασφαλισμένων, διαγράφονται και δεν αναζητούνται.

Η διαγραφή των οφειλών γίνεται με την ταυτόχρονη διαγραφή του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης στον π. ΟΑΕΕ.

Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των οφειλών πριν από την ισχύ της εγκυκλίου δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι εξ αυτών των ασφαλισμένων έχουν σε εκκρεμότητα τυχόν αίτηση συνταξιοδότησης. Το ίδιο ισχύει και για όσους ασφαλισμένους, υπάρχει εκκρεμότητα ενώπιον αρμόδιων διοικητικών οργάνων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα