back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Λίφτινγκ ΕΦΚΑ: Προσλήψεις, πριμ, κυρώσεις και αλλαγές σε διοίκηση, προμήθειες και περιουσία

Διαβάστε επίσης

Ως την μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού Δημοσίου, χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τους οκτώ βασικούς άξονες της ρύθμισης για την διοικητική και οργανωτική αναδιάταξη του φορέα.

Το νομοσχέδιο, θα προωθηθεί προς ψήφιση στη βουλή εντός του Ιανουαρίου και προβλέπει -μεταξύ άλλων- την συμμετοχή ιδιωτών σε διοικητικές θέσεις του φορέα, ευέλικτο σύστημα προμηθειών, 600 προσλήψεις, πριμ αλλά και κυρώσεις για τους υπαλλήλους.

Επίσης, περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδας διερεύνησης των καταγγελιών από πολίτες και τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ταμείου, αντικειμενικής αξίας ανω του ενός δις ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι σχεδόν οι μισές καταγγελίες για την λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον Συνήγορο του Πολίτη αφορούν σε υποθέσεις του ΕΦΚΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα των εκκρεμών συνταξεων θα αντιμετωπιστεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει:

-Επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 3ετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.

– Νέο οργανόγραμμα και διαδικασία επιλογής διοικητή και υποδιοικητή του ταμείου.

– Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (500 άτομα εντός α΄ εξαμήνου 2022) και 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου.

– Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για υπαλλήλους, κυρίως στους τομείς της έκδοσης συντάξεων και της υποστήριξης του Ενιαίου Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης 1555, με αναλογικότητα ως προς την παραγωγικότητα και τον βαθμό δυσκολίας των υποθέσεων που αναλαμβάνουν.

– Σύσταση μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών εκ μέρους πολιτών, με επικεφαλής πρώην δικαστικό.

– Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Οι υποθέσεις θα εισάγονται προς εξέταση εντός ενός μηνός αντί τριών και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε έναν μήνα αντί δύο που ισχύει σήμερα.

– Καθιέρωση ευέλικτου συστήματος προμηθειών με παράλληλη κατάργηση παρωχημένων και χρονοβόρων διαδικασιών.

Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, με διαχωρισμό των ακινήτων για ιδιόχρηση και αξιοποίηση.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα