back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με πάνω από 2 δισ. ευρώ πληρωμές φόρων και οφειλών «κλείνει» ο Νοέμβριος

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα βαρύς είναι ο λογαριασμός της εφορίας, για τον τρέχοντα μήνα , για εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς σήμερα 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής για πάνω απο 2 δισ. ευρώ φόρους.

Τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός της εφορίας ? Καταρχάς την εξόφληση της 5ης δόσης του φόρου εισοδήματος, της 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, της δόσης της ρύθμισης για τις 100 και 120 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία καθώς και της ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων , όπως και της καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα μέχρι σήμερα 30 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι που συνηθίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους την τελευταία στιγμή θα πρέπει να τακτοποιήσουν:

-Τη δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο . Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την 5η δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τις οφειλές τους. Ακολουθούν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

-Τη 3η δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία συνολικά ξεπερνά για τον μήνα Νοέμβριο τα 400 εκατ. ευρώ, Πλέον ακολουθούν ακόμα τρεις δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

-Την 4η δόση των 100 και 120 δόσεων θα πρέπει να πληρώσουν όσοι πληττόμενοι από την πανδημία οφειλέτες ,επανεντάχθηκαν στην ευνοική ρύθμιση των 100 η 120 μηνιαίων δόσεων,την οποία απώλεσαν την περίοδο της πανδημίας(Μάρτιος 2020-Ιούλιος 2021) , πληρώνοντας μαζεμένες, έως στα τέλη του Οκτωβρίου , τις 3 δόσεις της ρύθμισης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο . Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης των 100 η 120 δόσεων επέρχεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

-Τη δόση του Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβάλουν και όσοι πληττόμενοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση με τις 36-72 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων οι μέχρι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι δόσεις από 37-72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.

-Την πληρωμή του ΦΠΑ οι επιχειρησεις.

Τέλος ως γνωστόν στη σελίδα της ΑΑΔΕ έχουν αναρτηθεί τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα