back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βασιλακόπουλος: Σε 15 ημέρες τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον

Διαβάστε επίσης

Για την νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο ιός , όσο μεγαλύτερο χώρο του δίνουμε, δηλαδή όταν δεν εμβολιαζόμαστε, κάνει μεταλλάξεις για να επιβιώσει.

«Το στέλεχος Δέλτα δημιουργήθηκε στην Ινδία που το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν 7%, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργήθηκε στη Νότια Αφρική, που το ποσοστό εμβολιασμού ήταν 24%. Συνεπώς, τα επικίνδυνα στελέχη του ιού δημιουργούνται εκεί που το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλό» τόνισε.

Για το στέλεχος Όμικρον σημείωσε ότι «έχει πολλές αλλαγές, πολλές περισσότερες από όσα είχαν τα άλλα γνωστά μας στελέχη, έχει στην πρωτεΐνη ακίδα 32 μεταλλάξεις, 10 εκ των οποίων εδράζονται στο σημείο που συνδέεται με τον αποδοχές».

Όπως είπε τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν στοιχεία για το αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ πρέπει να εξεταστεί και το αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. «Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για ήπια νόσο», σημείωσε. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τόνισε ότι είναι πιθανή μια μικρή αντίσταση του συγκεκριμένου στελέχους, το οποίο θα ξέρουμε εργαστηριακά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

«Προς το παρόν το παγκόσμιο πρόβλημα είναι η μετάλλαξη Δέλτα κι όχι η Όμικρον. Στη χώρα μας επικρατεί η Δέλτα και ξέρουμε πολύ καλά τι κάνει. Το στέλεχος Όμικρον πρέπει να μας παρακινήσει να εμβολιαστούμε άμεσα. Το εμβόλιο αν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό, είναι ωστόσο και το μόνο όπλο που έχουμε. Θα είναι λάθος να περιμένει κάποιος νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και στην Όμικρον» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στα φάρμακα κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα στα μονοκλωνικά αντισώματα , ανέφερε ότι δεν ξέρουμε αν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη, καθώς οι μελέτες που έγιναν ήταν πριν την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα.

«Έχουμε λίγα μονοκλωνικά γιατί δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, έχουν πολύπλοκη τεχνολογία και δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις πολλές παρτίδες. Επίσης, το κόστος είναι τεράστιο, κάθε θεραπεία κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ. Σαν θεραπεία, τα μονοκλωνικά είναι ελλιπή. Ακόμη κι αν υπήρχε άπειρη ποσότητα από αυτά, το εμβόλιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα εμβόλια με τα μονοκλωνικά αντισώματα. «Είναι χρήσιμα εκεί που το εμβόλιο έχει αποτύχει, εκεί δηλαδή που ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να φτιάξει από μόνος του αντισώματα» πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση για μαζικό εμβολιασμό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα