back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η. Μοσκώφ: Στην Ελλάδα επικρατεί η σεξουαλική εκμετάλλευση, συνηθέστερη όμως είναι η εργασιακή

Διαβάστε επίσης

2021-12-02

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας μίλησε στον Αθήνα 984, ο Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά δεδομένα, από τις σύγχρονες μορφές δουλείας, επικρατεί η σεξουαλική εκμετάλλευση, ουσιαστικά όμως συναντάται περισσότερο η εργασιακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εργάτες γης στη Μανωλάδα, μια υπόθεση για την οποία η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε στη συνέντευξή του στον Γιώργο Αποστολίδη.

Σημείωσε ωστόσο ότι «από το γεγονός προέκυψε και σχετική νομολογία, συνιστώντας αφενός παράδειγμα προς αποφυγήν και αφετέρου ένα εργαστήριο εκπαίδευσης για όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».
Ο κ Μοσκώφ τόνισε ότι «πρέπει να χτυπηθεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας και να καταπολεμηθεί η ζήτηση φτηνών εργατικών χεριών» ενώ για την έλλειψη στοιχείων σχετικά με το traffiking, εξήγησε πως «σε αντίθεση με άλλα εγκλήματα όπως οι ανθρωποκτονίες ή τα ναρκωτικά- ο μάρτυρας δεν πρόκειται να καταγγείλει ή να καταθέσει μήνυση, επειδή έχει εξαθλιωθεί».

Ζητούμενο και τεράστιο στοίχημα σύμφωνα και με την Κομισιόν αποτελούν η ενδυνάμωση των ανθρώπων προκειμένου να καταθέτουν, αλλά και η πρόληψη, κυρίως στα εργασιακά.
«Να εκπαιδευτούμε ώστε να εξαλειφθεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας και η καταπολέμηση της ζήτησης φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που συχνά ενδέχεται να ζητάμε, για να μπορούμε να ανιχνεύουμε τα περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης» υπογράμμισε ο Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του ΥΠΕΞ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «προς επίτευξη του στόχου απαιτούνται περισσότεροι επαγγελματίες πρώτης γραμμής, που θα εκπαιδευτούν στη διαδικασία ανίχνευσης και διάσωσης αυτών των ανθρώπων».

Ο κατάλογος ντροπής των σύγχρονων μορφών δουλείας, εκτός από την εργασιακή εκμετάλλευση, περιλαμβάνει την εξαναγκαστική εγκληματικότητα, το εμπόριο ιστών και οργάνων, η οικιακή δουλεία, η εξώθηση στην επαιτεία, αλλά και τη στράτευση παιδιών.

Στο ερώτημα γιατί υπάρχει το traffiking ο κ Μοσκώφ απαντά κάνοντας λόγο για εμπόριο ελπίδας και για φαινόμενο συνυφασμένο με την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. «Κάποιοι εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση κάποιων άλλων. Δίνουν απατηλές υποσχέσεις, τους εξαπατούν και γρήγορα το όνειρο γίνεται εφιάλτης. Απαιτείται εγρήγορση από τις διωκτικές τις προνοιακές αρχές αλλά και από την κοινωνία , επειδή το χειρότερο είναι για εμάς, η κοινοτοπία του κακού. Να θεωρείται δηλαδή παρεχόμενη υπηρεσία η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φύση.
Το ζήτημα αφορά στην εκπαίδευση γι αυτό και κάνουμε μεγάλο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, με την ελπίδα να αλλάξει -δυστυχώς μακροπρόθεσμα- το αφήγημα».

Τέλος, ανέδειξε το προφίλ και τους στόχους του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, ως «εθνική συντονιστική Αρχή με στόχο τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στο κράτος, τη κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς οργανισμούς, για τη μεταφορά καλών πρακτικών από την εργαλειοθήκη των διεθνών οργανισμών κατά της εμπορίας ανθρώπων και την υλοποίηση μέτρων και νομοθεσιών κατά της εμπορίας ανθρώπων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα