back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ισχυρά ραπίσματα της Ευρώπης στην Άγκυρα – Ένα βήμα προς τις κυρώσεις

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την συνέχιση της κράτησης του Οσμάν Καβαλά. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να γνωστοποιήσει στην Τουρκία την πρόθεσή του να εκκινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της χώρας για τη συνέχιση της κράτησης του φιλανθρώπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά κατ΄εφαρμογήν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συμβούλιο καλεί την Αγκυρα να υποβάλει τις θέσεις της για την υπόθεση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2022.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του Οσμάν Καβαλά, παρατείνοντας την τετραετή του κράτηση χωρίς καταδικαστική απόφαση σε μία δίκη που αύξησε την ένταση στις σχέσεις της Αγκυρας με τους δυτικούς της συμμάχους.

Ταυτόχρονα το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Πιο συγκεκριμένα, «η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέτρεψε και πάλι σθεναρά τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας» ενώ «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η κράτηση του προσφεύγοντος είχε τον απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που είναι ο πυρήνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωσή του».

«Στην τελευταία της συνεδρίαση για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε ενδιάμεσο ψήφισμα εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία ότι ο κ. Ντεμιρτάς στερείται συνεχώς την ελευθερία του από τον Νοέμβριο του 2016», επισημαίνεται.

Οσον αφορά  την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά,  η έναρξη «διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας είναι λογική συνέπεια της άρνησής της να απελευθερώσει τον απελευθερώσει , σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο μόνιμος εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία, ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

«Λυπούμαστε πραγματικά που αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη. Η απόφαση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, εάν η Τουρκία –ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης– είχε εκπληρώσει τις ευθύνες της και είχε συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Όσο λυπηρές κι αν είναι αυτές οι εξελίξεις, είναι αποκλειστική ευθύνη των τουρκικών αρχών», τονίζουν τα δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επισημαίνουν ακόμη ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί την επιτομή της κρίσιμης κατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της ΕΕ ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας η διαδικασία επί παραβάσει να καταλήξει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

«Εναπόκειται πλέον στα τουρκικά δικαστήρια και στις αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πολιτική βούληση, τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις (της χώρας), τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αποτελούν προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία» καταλήγει η δήλωση.

Η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά

Ο Τούρκος ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στην φυλακή από το 2017. Mεταξύ άλλων κατηγορείται για κατασκοπεία και ότι έδρασε ως εγκέφαλος, τόσο στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013 όσο και στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εκκρεμεί δίκη σε βάρος του ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πιθανότητες να αθωωθεί θεωρούνται ισχνές.  Όταν δέκα πρέσβεις από όλο τον κόσμο ζήτησαν την αποφυλάκισή του ο πρόεδρος ΤαγίπΕρντογάν αντέδρασε οργισμένα απειλώντας τους με απέλαση. Στη συνέχεια τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της φυλάκισης απορρίπτοντας το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την αποφυλάκισή του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εναντίον του κατηγορίες αποτελούν ” προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολιτικούς ακτιβιστές. Οι κατηγορίες περί κατασκοπείας σε βάρος μου και η φυλάκισή μου -παρά την απόφαση του ΕΔΔΑ- ήταν κατασκευασμένες, ο νομικός ορισμός της κατασκοπείας δεν στοιχειοθετείται. Δεν παρουσιάστηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία . Για τον λόγο αυτό συνέκρινα κάποτε τις κατηγορίες με πρακτικές της ναζιστικής περιόδου λέει χαρακτηριστικά ο Οσμάν Καβαλά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, DW, Euractive

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα