back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολλανδία: Σήμερα η αποφάση του εφετείου για την αγωγή Ολλανδοπαλαιστίνιου κατά του υπ. Άμυνας του Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Εφετείο της Ολλανδίας αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση της αγωγής Ολλανδοπαλαιστίνιου εναντίον του νυν ισραηλινού υπουργού Άμυνας, του Μπένι Γκαντς, με αίτημα να του δοθεί αποζημίωση, που δεν διευκρινίζει, για την απώλεια έξι συγγενών του σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας το 2014.

Ο Ισμαήλ Ζιάντα είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Γκαντς και άλλων πρώην ανώτερων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού δυνάμει της αρχής για την παγκόσμια δικαιοδοσία. Η αγωγή απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιανουάριο του 2020 από κατώτερο δικαστήριο.

Ο κανόνας της παγκόσμιας δικαιοδοσίας επιτρέπει σε δικαστές των χωρών που τον ενστερνίζονται να εκδικάζουν σοβαρές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τα εγκλήματα πολέμου ή τα βασανιστήρια, ανεξαρτήτως του πού διαπράχθηκαν.

Το κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί πως η αρχή της παγκόσμιας δικαιοδοσίας έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις στις οποίες ζητείται απόδοση ποινικών ευθυνών, όχι σε αγωγές.

Ο κ. Ζιάντα άσκησε έφεση, επιχειρηματολογώντας πως η παγκόσμια δικαιοδοσία αντιθέτως μπορεί να έχει εφαρμογή σε υποθέσεις του αστικού δικαίου, εάν αφορούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ζήτησε από τους εφέτες να ακυρώσουν την πρωτόδικη απόφαση, που πρακτικά προσέφερε στον κ. Γκαντς νομική ασυλία.

Ο Μπένι Γκαντς, στρατιωτικός καριέρας που μετατράπηκε σε πολιτικό, ήταν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας το 2014, όταν σκοτώθηκαν οι συγγενείς του Ισμαήλ Ζιάντα.

Στη σύρραξη κατά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ σκοτώθηκαν 2.200 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους κάπου 1.500 άμαχοι. Στην πλευρά του Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 67 στρατιωτικούς και πέντε άμαχους νεκρούς.

Ο κ. Ζιάντα έχει εξηγήσει πως οι συγγενείς του σκοτώθηκαν όταν το οικογενειακό του σπίτι στη Γάζα βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2014.

Τη Λωρίδα της Γάζας κυβερνά η παλαιστινιακή ισλαμιστική παράταξη Χαμάς, την οποία κράτη της Δύσης χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Οι αρχές του Ισραήλ ερίζουν πως η Χαμάς και άλλες οργανώσεις στον θύλακα χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, αναπτύσσοντας τους μαχητές και τον οπλισμό τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσάπτουν και στα δύο μέρη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στον πόλεμο του 2014. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το τρέχον διάστημα διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα από τον Ιούνιο του 2014 και πέρα, τόσο από τον ισραηλινό στρατό, όσο και από παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα