back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου «Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. 1821-1832: Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία»

Διαβάστε επίσης

H Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα παρουσιάζει το βιβλίο «Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. 1821-1832: Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία”, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη.

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, με αφορμή το έτος των λαμπρών εορτασμών της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), θέλησε να συμβάλλει στους επίσημους εορτασμούς αυτής της τόσο σημαντικής επετείου – που μας θυμίζει εκείνο το σπουδαίο κίνημα ιδανικών και ελευθερίας πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η ανεξαρτησία αυτής της χώρας, η τόσο σημαντική για την ιστορία και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής ηπείρου – προωθώντας την έκδοση του βιβλίου «Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. 1821-1832: Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία”, του εκδοτικού οίκου Αθηνών, ETPbooks.

Τον άρτι αφιχθέντα από το τυπογραφείο τόμο, παρουσίασε για πρώτη φορά η Πρέσβυς της Ιταλίας στην Αθήνα, Πατρίτσια Φαλτσινέλλι το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, στην Πρεσβευτική Κατοικία, στα πλαίσια μιας τελετής με ολιγάριθμους προσκεκλημένους, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, επίτιμη προσκεκλημένη της βραδιάς, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες και εκπρόσωποι των Αρχών και του πολιτισμού. Η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Αθηνών Παρνασσό.

Μετά τους χαιρετισμούς της Πρέσβεως κυρίας Φαλτσινέλι και της Υπουργού κυρίας Μενδώνη, ακολούθησε μια σύντομη εισαγωγή από τον εκδότη, κύριο Έντσο Τέρτσι και η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό από τον καθηγητή κύριο Γεράσιμο Παγκράτη, Διευθυντή του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον καθηγητή κύριο Μάρκο Γκάλντι, Πρόεδρο της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρίας.

Το βιβλίο – ως σύγγραμμα επιστημονικού χαρακτήρα το οποίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας με ορισμένους από τους σημαντικότερους ιστορικούς από την Ιταλία και την Ελλάδα με εξειδίκευση στην περίοδο αυτή – συνιστά την πρώτη προσπάθεια να παρουσιαστεί με συστηματικό τρόπο η ιστορία των πολυάριθμων Ιταλών που εκείνα τα χρόνια έδωσαν την συνεισφορά τους στον «Αγώνα της Ελλάδας». Ερευνά επίσης τις διάφορες εκφάνσεις της υποστήριξης που η Ιταλία (πριν ακόμη συσταθεί ως ενιαίο κράτος) εξασφάλισε στην γέννηση αυτής της χώρας, της Ελλάδας, αλλά και τους βαθείς δεσμούς μεταξύ του φιλελληνισμού και του κινήματος της Ιταλικής Παλιγγενεσίας.

Όπως υπενθύμισε στον χαιρετισμό της η Πρέσβυς κυρία Φαλτσινέλι, «ο αγώνας για την ελληνική ανεξαρτησία και η ιταλική Παλιγγενεσία, υπήρξαν παράλληλες διεργασίες, που χαρακτηρίστηκαν από έντονες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Ο Φιλελληνισμός απέκτησε στην Ιταλία, την ισχύ ενός καθεαυτού ιδεολογικού κινήματος: η Ελλάδα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, ένα πρότυπο προς μίμηση, ενώ τα αισθήματα αδελφοσύνης με τους έλληνες αγωνιστές έκαναν τους ιταλούς να συνειδητοποιήσουν ολοένα και περισσότερο την δική τους λαχτάρα για λευτεριά, ανεξαρτησία και για την ενότητα του Έθνους τους».

Στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι ο τόμος καλύπτει ένα βιβλιογραφικό κενό και σημείωσε ότι, «Η Ιταλία, όπως αναδεικνύεται από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στον εν λόγω τόμο, συμπαρατάχθηκε με την Ελλάδα στον αγώνα που έδινε μετά από αιώνες δουλείας και υποταγής απέναντι σε έναν αλλόθρησκο δυνάστη, αξιώνοντας την ιστορική και ηθική της αποκατάσταση συνάμα με την πολιτική της απελευθέρωση.

Μια απελευθέρωση, που ο θεμελιωμένος σε ελληνικές πολιτισμικές βάσεις δυτικός κόσμος ένιωσε το ηθικό χρέος να συνδράμει. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση της Ιταλίας, το φιλελληνικό κίνημα υπήρξε αυθόρμητο και πηγαίο, στο βαθμό που δεν συντονίστηκε από μια κρατική οντότητα, δεν είχε πολιτική στόχευση και δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες. Ίσως για αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Επανάσταση, με την ρομαντική της διάσταση, αποτέλεσε έμπνευση και πρότυπο για το Ιταλικό Risorgimento, τον αγώνα για ενοποίηση του ιταλικού έθνους -μια ακόμη παραγνωρισμένη πτυχή της ιστορίας».

Στο τέλος της παρουσίασης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού της Αθήνας, κύριος Κωνσταντίνος Βελέντζας, επέδωσε στην Πρέσβυ κυρία Φαλτσινέλι ένα αναμνηστικό μετάλλιο που απεικονίζει τον πιο γνωστό ανάμεσα στους ιταλούς φιλέλληνες, Σαντόρε Ντι Σανταρόζα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα