back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την Πέμπτη θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Διαβάστε επίσης

Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα επαναληφθούν την Πέμπτη, έπειτα από μια παύση στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι χώρες που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν τις ιρανικές προτάσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός διαπραγματευτής που επισκέπτεται τη Μόσχα.

“Έκρινα απαραίτητο σε αυτό το στάδιο να διαβουλευτώ με τις ρωσικές αρχές ώστε να συνεχιστούν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις σε εποικοδομητικό κλίμα”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Μπαγερί, σύμφωνα με το iribnews, την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν κανονικά την Πέμπτη. Ελπίζουμε, σκεφτόμαστε θετικά”, δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Γερουσίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) όπως ονομάζεται η συμφωνία, επαναλήφθηκαν στις 29 Νοεμβρίου έπειτα από διακοπή πέντε μηνών και μια εκ νέου παύση από την Παρασκευή.

Η Γαλλία εκτίμησε σήμερα ότι οι προτάσεις της Τεχεράνης “δεν συνιστούν εύλογη βάση” για τη διάσωση της συμφωνίας στόχος της οποίας είναι να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

“Τα στοιχεία σήμερα της συζήτησης που επαναλήφθηκε δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά”, είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. ‘Έχουμε την αίσθηση ότι οι Ιρανοί θέλουν να παρατείνουν (τη συζήτηση) και όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση, τόσο περισσότερο παράλληλα υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ. Τώρα κάνουν εμπλουτισμό σε ποσοστό 20%, ακόμη και 60% και συνεπώς πλησιάζουν περισσότερο την ικανότητα να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο”.

Ο Μπαγερί εκτίμησε από την πλευρά του ότι οι προτάσεις που έκανε η χώρα του αποτελούν “πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα