back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λ. Χριστόπουλος: Οι ψηφιακές εφαρμογές στη Δικαιοσύνη και τις Μεταφορές βελτιώνουν την καθημερινότητα, περιορίζουν τη διαφθορά

Διαβάστε επίσης

 

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την εκκίνηση της ψηφιοποίησης, παράκαμψης της γραφειοκρατίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις επαφές τους με υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως και άλλες δραστηριότητες, αναφέρθηκε ο ΓΓ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Η είδηση της εβδομάδας ήρθε από τους χώρους της Δικαιοσύνης και των Υποδομών και Μεταφορών με την ανακοίνωση δύο σημαντικών δράσεων, με πολλά οφέλη στην πράξη για τους ενδιαφερόμενους.

«Στον αυξημένης προτεραιότητας για τη κυβέρνηση τομέα των μεταφορών, αρχίσαμε συγκροτημένα και συστηματικά την ψηφιοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών του με την έκδοση -ψηφιακά- της προσωρινής άδειας οδήγησης, του αντιγράφου διπλώματος σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του, αλλά και της κάρτας κυκλοφορίας στο δακτύλιο.
Αυτή την εβδομάδα, συνεχίζουμε με πιο σύνθετες διαδικασίες. Με την ψηφιακή ανανέωση της άδειας διπλώματος που αφορά ,σε ετήσια βάση, 200.000 με 300.000 συμπολίτες, οι οποίοι είτε πρέπει να το κάνουν λόγω ηλικίας, είτε επειδή ανήκουν σε επαγγελματική ομάδα που απαιτεί κάτι τέτοιο. Τούτων δοθέντων, οι ενδιαφερόμενοι δε θα αναγκάζονται να συνωστίζονται στα γκισέ υπηρεσιών κουβαλώντας τα απαιτούμενα χαρτιά…» είπε ο κ Χριστόπουλος.
Σε ερώτηση για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, απάντησε ότι τα παίρνουμε ψηφιακά μέσω διαλειτουργικότας, δηλαδή μέσα από την ειδική πλατφόρμα, όπου βάζουμε ακόμα και τη φωτογραφία και την ψηφιακή μας υπογραφή.
Όπως επισήμανε «Μόνον οι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να γίνονται δια ζώσης. Ωστόσο, ο γιατρός καταχωρεί το πόρισμά του στην πλατφόρμα προκειμένου να εμφανιστεί και να συνεχιστεί η διαδικασία. Στο τέλος είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω εξουσιοδότησης κάποιου άλλου ατόμου, μπορούμε να πάμε στην Περιφερειακή Διεύθυνση για να προμηθευτούμε το τελικό αποτέλεσμα, που είναι το δίπλωμα οδήγησης».
Και συμπλήρωσε «Γενικότερα οι ψηφιακές εφαρμογές που δεν απαιτούν φυσική παρουσία, βελτιώνουν την καθημερινότητα πολιτών και εργαζόμενων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα».

Αναφερόμενος στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ Χριστόπουλος έκανε λόγο για μίξη μεγάλων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και κάποιων quick wins (γρήγορων νικών).
«Την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης -ακόμα και μέσα από το κινητό τηλέφωνο- των δικών, γιατί έως τώρα ο κόσμος ταλαιπωρείτο προκειμένου για να παρακολουθήσει την πορεία της διαδικασίας στα ποινικά και άλλα δικαστήρια…Επίσης, με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζονται κι οι χώροι των δικαστηρίων, δεδομένης και της πανδημικής συγκυρίας».
Προανήγγειλε ακόμη την έναρξη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των τηλεδικών, υπογραμμίζοντας πως «Κι οι ίδιοι οι δικαστικοί έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για ψηφιοποίηση του χώρου της Δικαιοσύνης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα