back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μισθό χαμηλότερο από το επίδομα ανεργίας λαμβάνει 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε επίσης

Μηνιαίο μισθό χαμηλότερο από το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ, λαμβάνει ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μετά το κύμα των ανατιμήσεων, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ένας στους τρεις εργαζόμενους λαμβάνει μισθό 435 ευρώ μεικτά.

Δηλαδή, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 373 ευρώ.

Κι αυτός είναι ο μέσος μισθός με μερική απασχόληση.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς σε σύνολο 2.244.000 ασφαλισμένων, περίπου 1.600.000 εργάζονται με πλήρη απασχόληση (και όχι κατ΄ανάγκη υψηλές αποδοχές) ενώ σχεδόν 659.000 απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Για «πρωτοφανή έκρηξη του αριθμού των φτωχών εργαζομένων» κάνει λόγο η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.).

Εντωμεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού -πέραν του 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί- έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η διαδικασία αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών, θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο «κορονοπληθωρισμός» με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η εθνική οικονομία, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει μικρή διάρκεια, ενώ ακόμη πιο αβέβαιη είναι η αισιόδοξη προσέγγιση ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα προ ανατιμήσεων επίπεδα.

Ως πιθανότερη εξέλιξη, οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων θεωρούν την διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, με συνέπεια να «ροκανίζουν» το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ενδεικτικό των εισοδηματικών πιέσεων είναι το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 10% το Νοέμβριο, ενώ βρισκόταν ήδη κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Εξάλλου, πριν από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, ένα στα δύο νοικοκυριά δήλωνε αδυναμία να ανταποκριθεί σε έκτακτες δαπάνες, ενώ πάνω από το 35% δεν μπορούσε να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα