back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΟΣΑ: Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2,8 έτη- Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά περίπου μια τριετία στην Ελλάδα, κατά τα επόμενα έτη, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Εντωμεταξύ, από τον Ιανουάριο αλλάζει το όριο συνταξιοδότησης και ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Σε έκθεσή του για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών-μελών του, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, αναφερόμενος στη χώρας μας, εκτιμά ότι ίσως έως το 2050, λόγω βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής, θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά 2,8 έτη.

Κεντρικό ρόλο στην πίεση που δέχεται το συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι η μείωση του εργατικού δυναμικού στις ηλικίες 20 – 64 ετών, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί το 35%.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που εκτιμάται ότι θα υποστούν 10% μείωση στο εργατικό δυναμικό τους.

Η επίδραση του προσδόκιμου ζωής στα όρια ηλικίας στην Ελλάδα, έχει προβλεφθεί ήδη από το 2010, με τον τότε Ασφαλιστικό νόμο (ν.3863/2010), γνωστό και ως «νόμο Λοβέρδου». Με σημείο αναφοράς τα 65 έτη, έχει θεσμοθετηθεί να εκκινήσει ο έλεγχος για την όποια αναπροσαρμογή, από την 1.1.2021 και μετά. Μάλιστα, ορίζεται ότι θα πραγματοποιείται σχετικός επανέλεγχος κάθε τριετία.

Ήδη, όμως, στο πλαίσιο αυτό, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Όσοι δεν κατοχυρώσουν ευνοϊκότερα όρια συνταξιοδότησης το 2021 οδηγούνται υποχρεωτικά σε σύνταξη με τις νέες προϋποθέσεις που θα ισχύσουν από το 2022, οι οποίες είναι:

– Πλήρης σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

– Πλήρης σύνταξη στα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

– Μειωμένη σύνταξη στα 62.

Πάντως, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι επικείμενες αλλαγές δεν αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.

Ανεπηρέαστοι παραμένουν:

– Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ενώ ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο ηλικίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, θα συνταξιοδοτηθούν το έτος συμπλήρωσης του μεταβατικού ορίου ηλικίας.

Παράλληλα, στις αρχές του νέου έτους τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και ξεκινά η αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων για την επιλογή ασφαλιστικού πακέτου, το οποίο θα μπορεί να αλλάξει προς το συντηρητικότερο ή το “επιθετικότερο” ανά πενταετία.

Οι νέοι ασφαλισμένοι, θα συγκεντρώνουν τις εισφορές τους σε έναν “ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά”.

Οι εισφορές, θα επενδύονται και η επικουρική σύνταξη θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Το νέο σύστημα, θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

Προαιρετικά, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει (6% για τους μισθωτούς που επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους)

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα