back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έντονη κακοκαιρία έως την Κυριακή – Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και έως την Κυριακή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι τα πολύ έντονα κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός στα πελάγη.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από απόψε στα δυτικά, οι οποίες έως το μεσημέρι του Σαββάτου θα επεκταθούν στο σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο, το Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Από το μεσημέρι του Σαββάτου βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο, ενώ από τις πρώτες ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και βόρεια καθώς και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής.

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Την Κυριακή οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς. Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν το Σάββατο, θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό. Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Πάτρα και στον Κονιάκο Φωκίδας

Ειδικότερα, βροχές με μεγάλα ύψη αθροιστικού υετού εκδηλώθηκαν, από τα μεσάνυχτα έως το πρωί της Παρασκευής, κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Πάτρα (Ρωμανός) και στον Κονιάκο Φωκίδας και ήταν ίσο με 47 χιλιοστά. Παράλληλα, θυελλώδεις νοτιάδες με ισχυρότατες ριπές επικρατούν στα πελάγη αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές. Η ισχυρότερη ριπή έως σήμερα το πρωί καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου και ήταν ίση με 130 χλμ/ώρα, ενώ στη Μεγίστη Λαύρα έφθασε τα 108 χλμ/ώρα και στο Καβοντόρο τα 103 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βρίσκεται σε ισχύ από το βράδυ της Πέμπτης θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Α. Από το βράδυ της Πέμπτης (09-12-2021) και μέχρι το
απόγευμα της Παρασκευής (10-12-2021) : τα νησιά του Ιονίου, η
Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Β. Την Παρασκευή (10-12-2021):
1. Μέχρι το μεσημέρι : Οι προαναφερθείσες περιοχές και η δυτική, η
κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του
βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, οι
Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η
ανατολική Στερεά.
2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.
3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του ανατολικού
Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 7 με 8
μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά 9
μποφόρ.

Δ. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα
κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές
και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα
επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά,τα νησιά του βoρείου και
του ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες,και πιθανώς πρόσκαιρα
τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.

Τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο (11-12-2021) Θα επηρεάσουν και την
Αττική.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το μεσημέρι είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνεόυν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων νωρίς τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση, στρεφόμενοι σε νοτίους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στα θαλάσσια έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί πό 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνεόυν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά μέχρι το μεσημέρι. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνεόυν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο ανοιχτά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση τις απογευματινές ώρες. Τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα ενισχυθούν εκ νέου και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και νότια πρόσκαιρα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη μέχρι αργά το μεσημέρι με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνεόυν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα βόρεια πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν νωρίς τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο

Αρχικά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες και πιθανώς από τις βραδινές ώρες στα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 και μόνο στα νησιά του Αιγαίου θα φθάσει κατά τόπους τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά
έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Τοπικά παγετός θα
σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Συσκέψεις στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ενόψει της κακοκαιρίας που έχει ξεκινήσει από χθες να πλήττει τη χώρα, ενώ, στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία.

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, για την αξιολόγηση της κατάστασης, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία. Θα γίνει, επίσης, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρο Κολυδά, για την πορεία των φαινομένων, ενώ στη σύσκεψη θα μετάσχει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Γκαρίλας.

Παράλληλα, το υπουργείο, σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μη διασχίζετε, για κανένα λόγο, χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση. Για κανέναν λόγο.

Αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Έντονα καιρικά φαινόμενα

Νewsroom Aθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα