back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νταρφούρ: 138 νεκροί σε τρεις εβδομάδες συγκρούσεων φυλών του Σουδάν

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 138 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο Νταρφούρ, ανέφεραν χθες Πέμπτη γιατροί, τονίζοντας πως πολλοί θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν υπήρχε καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στην αχανή περιοχή αυτή του Σουδάν, δυσπρόσιτη για τους εργαζόμενους σε οργανισμούς περίθαλψης και βοήθειας.

Σε τρεις εβδομάδες, ξέσπασαν στο Νταρφούρ δύο σειρές πολύνεκρων επεισοδίων.

Η περιφέρεια σπαρασσόταν από εξαιρετικά αιματηρό πόλεμο την εποχή του δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ στην εξουσία. Από το 2003 και μετά, η σύρραξη είχε τουλάχιστον 300.000 νεκρούς και πάνω από 2,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πρώτη σειρά επεισοδίων ξέσπασε τη 17η Νοεμβρίου, μεταξύ κτηνοτρόφων που αλληλοκατηγορούνταν πως έκλεψαν καμήλες στην ορεινή περιοχή Τζάμπαλ Μουν, στο Δυτικό Νταρφούρ. Η δεύτερη ξέσπασε το Σάββατο, εξαιτίας άλλης διαφοράς που οδήγησε σε μάχη με αυτόματα όπλα στην περιοχή Κρινκ του Δυτικού Νταρφούρ.

Συνολικά, τα επεισόδια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ιατρικού συλλόγου στο Δυτικό Νταρφούρ, προκάλεσαν «138 θανάτους και 106 τραυματισμούς», εξ αυτών «25 θανάτους την Τετάρτη μόνο στην Τζάμπαλ Μουν». Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μιλά για 22.000 εκτοπισμένους, 2.000 και πλέον εκ των οποίων προσέφυγαν στο έδαφος του γειτονικού Τσαντ.

«Πολλοί τραυματίες υπέκυψαν διότι ήταν αδύνατο να φθάσουν σε κάποια ιατρική εγκατάσταση έγκαιρα και επειδή τα αγροτικά ιατρεία στην περιοχή δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να τους σώσουν», τόνισε ο τοπικός ιατρικός σύλλογος.

Εδώ και εβδομάδες, ο ΟΗΕ δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζημιά που προκαλούν οι εποχικές συγκρούσεις για τη γη, την πρόσβαση στο νερό και άλλους πόρους, που καταστρέφουν σπίτια, χωράφια και σοδειές σε μια περιοχή όπου η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι ήδη «περιορισμένη».

Πολλοί κάτοικοι έχουν ανάγκη «τρόφιμα, νερό, καταφύγιο και υπηρεσίες υγείας», υπογράμμιζε πρόσφατα ο ΟΗΕ.

Κι αυτό σε μια χώρα όπου, πάντα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2022 το 30% του πληθυσμού θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια, πρώτοι απ’ όλους οι 2,9 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι, που βρίσκονται σχεδόν όλοι στο Νταρφούρ.

Μόνο στο Δυτικό Νταρφούρ, ο ΟΗΕ ανέφερε πως έχει καταγράψει «πάνω από 200 βίαια επεισόδια» μέσα στο 2021, ενώ σε πρόσφατα επεισόδια αλλού στο Νταρφούρ καταγράφηκαν «καταστροφές χωριών», «σεξουαλική βία» και «κλοπές βοοειδών».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα