back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Τελειώνει ο χρόνος για τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Διαβάστε επίσης

Η πόρτα για την αναβίωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος του 2015 είναι ανοιχτή επί του παρόντος, αλλά “φθάνουμε γρήγορα στο τέλος του δρόμου” για τη διάσωση μιας συμφωνίας που καταστρέφεται από την πυρηνική πρόοδο του Ιράν, δήλωσε την Τρίτη ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη.

“Πλησιάζουμε στο σημείο όπου η κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα έχει καταργήσει εντελώς το ΚΟΣΔ”, είπε ο Νικολά ντε Ριβιέρ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία του 2015 του Ιράν με τις έξι δυνάμεις – Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.

“Το Ιράν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της κατάρρευσης του ΚΟΣΔ και μιας δίκαιης και συνολικής συμφωνίας… Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σημαίνει ότι φτάνουμε γρήγορα στο τέλος του δρόμου”, είπε έχοντας δίπλα του τους πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Βρετανίας και της Γερμανίας, ομάδας γνωστής ως Ε3.

Και πρόσθεσε: “Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν ήταν ποτέ τόσο προηγμένο όσο είναι σήμερα. Αυτή η πυρηνική κλιμάκωση υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης (των πυρηνικών όπλων)”.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι αν το Ιράν συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει, θα είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση του ΚΟΣΔ τις ερχόμενες εβδομάδες και την πρόκληση σοβαρής κρίσης που απαιτεί απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

– Το Ιράν βλέπει σύντομα την επίτευξη συμφωνίας με την ΙΑΕΑ –

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ότι μπορεί να περιμένει σύντομα την επίτευξη συμφωνίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ του επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί και του γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι “έχουν οδηγήσει σε πρόοδο και τα κενά σε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος έχουν μειωθεί”.

Παράλληλα, στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται να βρίσκεται “σε στασιμότητα” στις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τη διάσωση του ΚΟΣΔ και ελπίζει ότι θα σημειωθεί πρόοδος σύντομα. Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των αραβικών χωρών του Κόλπου στο Ριάντ, είπε ότι το βασίλειο είναι σε συνεχή επαφή με τα μέρη που μετέχουν στις συνομιλίες στη Βιέννη και τα σχόλια “δεν οδηγούν σε αισιοδοξία”. “Μέχρι τώρα οι εκθέσεις δείχνουν ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση από το Ιράν και ελπίζουμε αυτό να μετατραπεί σε πρόοδο στο εγγύς μέλλον”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα