back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σχέδιο με ολιστικό χαρακτήρα σε δύο βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας

Διαβάστε επίσης

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε μια φυσική καταστροφή σε μια μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία, η οποία διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες και παρουσιάστηκε σε αυτήν αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Σημαντικό και εμβληματικό έργο του σχεδίου θεωρείται ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφιλιά, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως το «σημαντικότερο έργο υποδομής» υπογραμμίζοντας ότι μιλάμε για «μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα και σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια».

Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Στη βάση της πρότασης αυτής προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά.

Με αφορμη την παρουσία πλήθους κυβερνητικών παραγόντων ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι «ήρθαμε με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είναι απέναντί μας υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουν».

Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εξάλλου «η καταστροφή του καλοκαιριού μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο οργάνωσης της προστασίας των δασών». Όπως είπε:

  • Η πρώτη ήταν η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών. «Για πρώτη φορά οι δασικές υπηρεσίες έχουν φυσικό προϊστάμενο ο οποίος ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό τους και όχι απλά με τη διοικητική εποπτεία. Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ούτως ή άλλως δρομολογείτο. Μας έδωσαν την “ευκαιρία” οι καταστροφικές πυρκαγιές να την επισπεύσουμε», τόνισε.
  • Δεύτερη ήταν ο θεσμός του Αναδόχου Αναδάσωσης. «Έχουμε βρει έναν τρόπο να παντρέψουμε την προσφορά για δωρεές με συγκεκριμένα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται πια από ιδιώτες και τα οποία ταυτίζονται και με τη διάθεση του ιδιώτη να συνδέσει το όνομά του -η οποία είναι απολύτως θεμιτή- με πολύ συγκεκριμένα έργα. Δοκιμάζεται στην πράξη και μας έχει λύσει τα χέρια ως προς την ταχύτητα υλοποίησης τέτοιων έργων. Γι’ αυτό και μπορούμε και κινούμαστε με ρυθμούς οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
  • «Τρίτη πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία γίνεται από κοινού με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι οι προληπτικοί καθαρισμοί. Ο εντοπισμός δηλαδή ιδιαίτερα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, στα οποία πρέπει να παρέμβουμε προληπτικά. Είναι αδύνατον να μπορείς να παρέμβεις προληπτικά σε όλα τα δάση της χώρας. Υπάρχουν όμως δασικά οικοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας, τα οποία και πρέπει να προστατευτούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, άρα να γίνουν πολύ πιο συστηματικές παρεμβάσεις καθαρισμού, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτά τα έχουμε ήδη εντοπίσει μαζί με το Υπουργείο και οι παρεμβάσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γίνονταν στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει είναι ένα έργο διαρκές. Έχουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους, έχουμε τη διάθεση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τη γνώση να το υλοποιήσουμε, αλλά θα το υλοποιήσουμε μόνο μαζί με την τοπική κοινωνία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δικές σας προτάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις και δημιουργικές ιδέες που μπορείτε να καταθέσετε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

«Θα είμαστε ξανά εδώ, πολλά κυβερνητικά στελέχη εξάλλου έχουν κάνει την Εύβοια περίπου δεύτερο σπίτι τους, και εγώ δεσμεύομαι ότι θα επιτηρώ με πολύ μεγάλη προσοχή όλη αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Μπένος: Η νέα πλατφόρμα διαβούλευσης «Ευβοια Μετά»

Ο κ. Μπένος ανακοίνωσε ότι από σήμερα λειτουργεί η πλατφόρμα της διαβούλευσης για το πρόγραμμα αναγέννησης της βόρειας Εύβοιας με τίτλο «Ευβοια Μετά» στην οποία προσκαλούνται όλοι οι πολίτες, οι φορείς, οι επαγγελματίες, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι επιστημονικές οργανώσεις και η Κοινωνία των Πολιτών να υποβάλουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους, τις οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιήσουν οι μελετητές για να εξειδικεύσουν την προτεινόμενη αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας και το σχέδιο δράσης για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν τις επιμέρους πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου και τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι δήμαρχοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιάννης Κοντζιάς και Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, μίλησαν για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

«Έχουν δοθεί 12,1 εκατ. στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας σε νοικοκυριά, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι υλοποιούνται και δρομολογούνται «με ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν» αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς μίλησε για τη συνολική στρατηγική που έχει ήδη εκπονηθεί για το νέο δάσος της Εύβοιας. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, θα έχει δύο «πνεύμονες»: τη μελέτη της αναδάσωσης, η πιλοτική φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί από το ΑΠΘ, και το master plan για το νέο δάσος με υπερεπείγοντα έργα καθαρισμού, μελέτες και σχέδια αντιπυρικής προστασίας και σειρά ακόμη δράσεων.

Για τα αντιδιαβρωτικά έργα, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 498 χιλιόμετρα από κορμοδέματα στο Δήμο Ιστιαίας και 724 χιλιόμετρα στην περιοχή της Λίμνης. Στάθηκε επίσης στην εκπαίδευση του νέου ειδικού σώματος για τη δασοπυρόσβεση «για την πρώτη προσβολή».

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος ανέλυσε την επιτυχημένη προσπάθεια να εξαλειφθεί το κενό που συνήθως παρατηρείται μεταξύ προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πρώτη στην Ευρώπη εγκεκριμένο το νέο ΕΣΠΑ». Αναφέρθηκε παράλληλα στις δράσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, την ειδική μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας σε ό,τι αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο και τη δράση για την επιχορήγηση επιχειρήσεων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΣτηρίΖΟΥΜΕ Βόρεια Εύβοια» που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. «Για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργούνται δίκτυα εντός και εκτός βόρειας Εύβοιας», σημείωσε η Υπουργός, και ανέφερε τα παραδείγματα της σύνδεσης μαθητών σχολείων από την Πορταριά του Πηλίου και το Ίλιον με σχολεία της βόρειας Εύβοιας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης για το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς στην Εύβοια. «Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός επισκέψιμου πάρκου 17 στρεμμάτων ήδη από τον Ιούλιο του 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με παράλληλη προετοιμασία για την ένταξή του στο παγκόσμιο δίκτυο γεοπάρκων της UNESCO.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στο παλαιό υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό, έργο Τσίλλερ, το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο. Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «Εύβοια Film Project» που θα πραγματοποιείται στη Λίμνη.

Η αναπληρωτής υουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας (μεταξύ άλλων με μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο) καθώς και του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου και παράλληλα την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων με δύο Κινητές Μονάδες Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογείται η αγορά νέων ασθενοφόρων για τα δύο Κέντρα Υγείας.

Βασικοί πυλώνες του σχεδίου για τη βόρεια Εύβοια

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ολιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας αποτελεί συνέχεια των μετρων αρωγής που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού”.

Το σχέδιο αποβλέπει στην ουσιαστική στήριξη των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των παραγωγών της περιοχής προκειμένου η τοπική κοινωνία να ανακάμψει πλήρως, να διασφαλιστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας παρά τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ώστε να έχουν κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους και να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των εμβληματικών κοινοτήτων των ρητινοσυλλεκτών και των μελισσοκόμων στην αναγέννηση του δάσους και την παραγωγή.

Το σχέδιο έχει ως βασικούς πυλώνες τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών, με έμφαση στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου οδικού δικτύου, την αναγέννηση και αειφόρο αξιοποίηση του δάσους, την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής και τη δημιουργία δομών εξυπηρέτησης των πολιτών ώστε τα έργα να έχουν άμεσα απτό αποτύπωμα.

Για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, δρομολογείται η κατασκευή δύο Ολιστικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού κι ένα στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Στα Ολιστικά ΚΕΠ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, παραλαβής πιστοποιητικών, αδειών, βεβαιώσεων και άλλων εγγράφων, όπως και δυνατότητα διεκπεραίωσης σύνθετων διοικητικών διαδικασιών με την ενεργή υποστήριξη του εκπαιδευμένου προσωπικού, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ψηφιακά την πρόοδο των υποθέσεών τους.

Τα νέα ΚΕΠ τα οποία θα λειτουργήσουν επίσης ως πιλότοι για τη μελλοντική εξάπλωση του θεσμού και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα συνεργάζονται με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ στόχος είναι να ενταχθούν στις δυνατότητές τους και οι διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.

«Στοχος ειναι ο ταλαιπωρημένος λαός της βόρειας Εύβοιας να μη δει μπροστά του πουθενά γραφειοκρατία», τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ στάθηκε στις συνέργειες με τα ΕΛΤΑ ώστε τα έγγραφα να φτάνουν στο σπίτι των πολιτών και να είναι αρκετή μια και μόνο επισκεψη στα ΚΕΠ.

Μία ακόμα ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί πιλοτικά είναι η ίδρυση Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στους δύο Δήμους της βόρειας Εύβοιας. Στην πλήρη ανάπτυξή τους τα ΚΕΧΩΠ θα ασχολούνται με την πολεοδομία, τη χωροταξία και το περιβάλλον, με αρμοδιότητες σχεδιασμού, εφαρμογής, διαχείρισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση των δύο ΚΕΧΩΠ είναι η προετοιμασία των κατάλληλων κτηριακών υποδομών, κάτι που εντάσσεται σε έναν από τους Φωτοδότες που έχουν εκπονηθεί για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.

Οι ενέργειες αυτές θα συμπληρωθούν από την ίδρυση Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα μεριμνά για την προβολή τουριστικών προϊόντων και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου αναφερθηκαν σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό. Έδωσαν βάρος στον βιώσιμο τουρισμο, στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ψηφιστούν και στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, στην επικείμενη δημιουργία των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, αλλά και στη χρηματοδότηση υποδομών όπως οι λιμένες, οι πηγές και τα μονοπάτια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναφέρθηκαν επίσης στις διατάξεις που θα ψηφιστούν στο νομοσχέδιο για την προτεραιοποίηση πληρωμών στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», αλλα και στη δυνατότητα ίδρυσης ΙΕΚ Τουρισμου στην Αιδηψό, με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό.

Από την πλευρά της η Αθηνά Δρέττα, CEO της Marketing Greece, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της περιοχής, καθώς και στις δράσεις αθλητικού και σχολικού τουρισμού.

Νέο Δάσος

Σε ό,τι αφορά την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης του Νέου Δάσους της Βόρειας Εύβοιας, ο οποίος θα έχει ως αποστολή την καταγραφή και τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των πόρων του δάσους, σε πλαίσιο αειφορίας και βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Φορέας θα παρέχει τεχνογνωσία στους παραγωγούς και στήριξη σε νέες συλλογικότητες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, θα μεριμνά για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου μείγματος δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ρητίνης και την υλοτομία έως την χάραξη μονοπατιών και την ανάπτυξη αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, προκειμένου το δάσος να αποτελέσει πυλώνα ενός νέου, διευρυμένου οικονομικού μοντέλου.

Η έμφαση στην αναγέννηση και αξιοποίηση του δάσους συμπληρώνει το πλαίσιο που έχει ήδη εκπονηθεί για την μακροπρόθεσμη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών και των μελισσοκόμων.

Το ευρύ πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές μελισσοκόμων, επιχορήγηση για την κάλυψη απολεσθέντος εξοπλισμού, δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές και φύτευση μελισσοκομικών φυτών κατά την περίοδο αποκατάστασης του δάσους.

Όσον αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές, ο ορίζοντας του πλέγματος στήριξης αγγίζει την 15ετία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και σε δάση, την οικονομική ενίσχυσή τους και την κάλυψή τους από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, το οποίο έχει ως αντικείμενο την βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας αναφέρθηκε στις υψηλές επιδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης που προβλέπονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο για τη βόρεια Εύβοια, κάνοντας ειδική αναφορά στις πυρόπληκτες περιοχές.

Άμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, “το σχέδιο ανασυγκρότησης έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν άμεσα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές για τη στήριξη του εισοδήματος κατοίκων και παραγωγών της περιοχής, αλλά και τη στιγμή που προχωρούν τα ευρεία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που επλήγησαν από τη φωτιά για την τριετία 2021-23 και απαλλαγή όλων των ακινήτων της βόρειας Εύβοιας για φέτος, η εξάμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η απαλλαγή των τοπικών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το επιστρεπτέο σκέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και η προσφορά επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των μόνιμων κατοίκων.

Παράλληλα, μέσω της νέας πλατφόρμας arogi.gov.gr δόθηκε η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να λάβουν άμεσα την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης που τους προσέφερε το κράτος αντίστοιχα, ενώ χορηγήθηκε και αποζημίωση για την οικοσκευή των κατοικιών που επλήγησαν από τη φωτιά.

Από τις 20 Αυγούστου, όταν πιστώθηκε η πρώτη καταβολή, έχουν διατεθεί προς δικαιούχους 12,1 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών τα 5,9 εκατ. δόθηκαν ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και σχεδόν 4,1 εκατ. διοχετεύθηκαν σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης.”

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα